Vaření je bavilo a chtěli se o své kulinářské umění podělit s okolím. A tak vznikl nápad na založení vlastního bistra. Jelikož gastro vybavení je poměrně nákladné, vyrazila dvojice za kanál La Manche vydělat peníze a získat nové zkušenosti. Jak ale přiznali, o názvu neměli hned jasno. „VEGway se mohlo jmenovat Green vegan bistro, Pea's bistro, Jinej směr. Nyní bychom nejraději zvolili název Revoluční vokno, což by vystihovalo jak kuchyni, tak i sídlo. A proč jsme se rozhodli zrovna pro VEGway? Ukazuje nás to nezávisle na tom, kde jsme. Je to krátké a úderné,“ řekla Strnadová.

Lákavé menu

Zákazníci si mohou vybrat z několika jídel. „Každodenně máme v nabídce tortillu s kebabem a seitanem, což je pšeničná bílkovina získaná vyplavením škrobu z mouky mající nízký obsah tuku a sacharidů. Mezi stálice patří i burrito plněné černými fazolemi, kurkumovou rýží, rajčatovou salsou, fazolovou pastou, rajčaty a paprikami a rýžové závitky s marinovaným tofu v tamari, tedy kvalitní sójové omáčce, arašídovým dresingem a zeleninou,“ přiblížil jednotlivé pokrmy Jakub Raindl.

Čtvrté jídlo obměňují a většinou odpovídá ročnímu období. V létě si mohli zákazníci pochutnat na salátu, který na podzim vystřídal guláš. „Velký úspěch měly před Vánoci bezlepkové řízky s bramborovým salátem. Jen se po nich zaprášilo a lidé si je nemohli vynachválit,“ pochlubila se Andrea. Na své si přijdou i milovníci sladkého, v nabídce se střídá cheesecake, tiramisu, strouhaný koláč či mrkvová buchta. „Před vánočními svátky jsme dělali i rostlinné cukroví jako vosí hnízda, linecké, perníčky či kokosové kuličky,“ doplnil Raindl.

Otevřou opět 6. ledna

Inspiraci čerpají převážně z doby, kdy pobývali v zahraničí. Měli více času a zkoušeli nové recepty z anglických webů, kde je pestrost větší než v českém rybníčku. Něco pochytili i v Antverpách, kde pomáhali v restauraci, jejíž majitelka a šéfkuchařka vařila pro americké hvězdy. Občas zajedou pro inspiraci také do Prahy, která patří mezi TOP 10 vegan friendly měst na světě.

„V dnešní době jíme masa a celkově živočišných výrobků až moc. Člověku jen prospěje zpestřit si jídelníček něčím novým. A u nás máte jistotu, že vám bude chutnat,“ shodl se mladý pár. A aby si také užili vánoční svátky a načerpali energii do nového roku, okénko opět otevřou 6. ledna.