„Bylo to úžasné. Plné divadlo lidí, kteří přišli pomoci," pochvaluje si účast veřejnosti na charitativní akci Orient Show hlavní organizátorka Helena Čihulková, jinak vedoucí kroužku orientálních tanců při DDM Mozaika.

Druhý ročník charitativní akce pojali tanečníci jinak než loni, kdy výtěžek věnovali pražské  ZOO, která bojovala s následky povodní. Letos si vybrali konkrétní potřebnou osobu. Tou byla letos Barborka Mildnerová z Liberce, jež trpí dětskou mozkovou obrnou.

A tanečníci se opravdu snažili. A to i ti nejmenší, kteří tančili před publikem vůbec poprvé.

„Z potlesku měly hlavně ti nejmenší velikou radost. Jedna malá holčička v zákulisí skákala radostí a vykřikovala – tleskali nám, tleskali, to byl opravdu jeden z nejkrásnějších okamžiků večera," přiblížila další z organizátorek Mirka Michalíková.

Až dojatá byla z atmosféry samotná Barborka, ale i její maminka Eva Mildnerová. „Úžasné, to je asi nejvýstižnější slovo. Tanečníci byli úžasní, i ti nejmenší do toho šli naplno."

Organizuje sbírku na rehabilitační pobyt své dcery v sanatoriu v Klimkovicích, kde  Barborce pomohou s motorikou. Trpí totiž spastickou formou obrny, jež postihuje až 80 procent nemocných. Je charakterizována ztuhlými a trvale staženými (spastickými) svaly v postižených oblastech.

„Pobyt v Klimkovicích stojí 92 tisíc korun, máme asi třetinu. Začali jsme březnu. Sbíráme plastová víčka, s čímž nám pomáhá hodně lidí, třeba i některé školy," přiblížila Eva Mildnerová.

Veškeré vybrané peníze rozdělili mezi Barborku, ta získala šest a půl tisíce korun, a nadaci Dobrý Anděla, kam putuje dva a půl tisíce korun. „Původní plán byl, že rozdělíme peníze na půl, ale pak jsme se rozhodli , že Barborka přeci jen potřebuje léčbu rychleji a stát ani pojišťovna na tuto léčbu bohužel nepřispívá. A sponzoři se na léčbu, jak jistě víte, shánějí těžko," popsala Helena Čihulková.

Barborce i tak chybí stále nějakých šedesát pět tisíc korun. „A to je pohon pro nás, abychom zase vymysleli nějakou tu akci, aby se Barborka mohla léčit," doplnila Mirka Michalíková.

Barborce Mildnerové ale mohou zájemci podat pomocnou ruku i skrze bankovní účet 1256706036/3030.

Na sociální síti facebook se mohou připojit ke sběru víček. Hledejte komunitu Víčka pro Barborku. Za jeden kilogram víček získá Barborka šest korun.