Velká lyžařská střediska v Libereckém kraji v nové sezoně zdražovat nebudou. V areálech nyní vrcholí přípravy na zimu, nabídka se ale příliš nezmění.

Patrně největší změny doznaly areály Ski Bižu v Jizerských horách. Jiný profil získala na Tanvaldském Špičáku červená sjezdovka. „Přemístili jsme ve střední části skoro 4000 kubíků zeminy. Tam, kde se jezdilo trochu do kopce, tak se nám to podařilo překlopit," uvedl ředitel společnosti Pavel Bažant. Prodloužený je také vlek Pod lesem a u areálu přibylo 30 míst k parkování. Celkem se na tři parkoviště vejde 850 aut.

Atraktivnější bude pro děti i nedaleký Severák, kde si budou moci nechat změřit čas na dvou tratích, Jedna z nich bude skicrossová s dětskými překážkami. Denní jízdné bude stát v areálech Ski Bižu v hlavní sezoně 400 korun. „Nezdražovali jsme a přibyl nový, levnější typ skipasů pro děti ve věku do šesti let," dodal Bažant. Malé děti zaplatí za den 150 korun.

V areálu Horní Domky v Rokytnici nad Jizerou budou mít děti do šesti let lyžování dokonce zadarmo. Letos v největším areálu kraje začnou znovu nabízet tříhodinovou časovou jízdenku. „Bývala velmi populární a za její zrušení jsme byli kritizovaní, tak jsme ji znovu zavedli," uvedl ředitel Spartaku Rokytnice Jiří Krtička. Návštěvníky chtějí nově lákat na kampaň spojenou s Krakonošem a v celém areálu bude wifi zdarma. Základní denní jízdné bude v Rokytnici nadále stát 590 korun, tratě i lanovky v areálu s více než 22 kilometry tratí budu stejné jako v minulé sezoně.

Totéž platí i pro Harrachov, za denní jízdné i v nadcházející sezoně zaplatí lyžaři 590 korun a čekají je tratě beze změn. „Investovali jsme do zasněžování, abychom byli rychleji schopni sjezdovky připravit," uvedl ředitel areálu Vlastislav Fejkl.

Na Ještědu v Liberci menších změn doznal profil na Bucharce a o 30 metrů bude delší pás v dětském parku. „Celkem tak bude mít 80 metrů," uvedl ředitel areálu Jan Svatoš. Kvůli rychlejšímu odbavení lyžařů rozšíří počet pokladen ze tří na čtyři. Stejně jako loni bude stát denní jízdenka v areálu 590 korun. Z nabídky ale zmizely málo oblíbené produkty. „Změn v ceníku si všimne málokdo," míní Svatoš. Na Ještědu například nebudou nabízet čtyřdenní skipass, kterých se loni prodalo jen asi 50.