Riegrova stezka provádí turisty nádhernou přírodou údolí Jizery mezi městy Semily a Železný Brod. Nyní je ještě o kus atraktivnější. A to díky první via ferratě v České republice.„Jedná se o lezecký výstup v náročném skalním terénu, kde však pohyb usnadňuje ocelové lano zakotvené v několikametrových intervalech pevně ve skále. To lezcům pomáhá překonat obtížná místa, ale hlavně slouží k jištění," popsal Zbyněk Boublík, mluvčí státního podniku Lesy ČR, který dal s vybudováním souhlas. Vybudovalo ji občanské sdružení Vodní brána, které se stalo též provozovatelem. Na projektu dále úzce spolupracoval Liberecký kraj, město Semily, obec Chuchelna a AC Adrenalin centrum Liberec.

Pozor, výstup ale není určen každému. „Výstup na ferratu lze doporučit pouze dostatečně zkušeným vysokohorským turistům a horolezcům vybaveným horolezeckou přilbou, úvazkem a ferratovým setem s tlumičem pádu. Začátečníci a děti by měli být jištěni zkušeným spolulezcem," upozorňuje Jan Šípal z občanského sdružení Vodní brána.

„Doufáme, že se nám otevřením via ferraty a tím souvisejícím zpřístupněním náročnějšího terénu i turistům, kteří nemají zkušenosti s horolezeckými výstupy, podaří přilákat do nádherného údoly řeky Jizery nové návštěvníky," říká Ludvík Řičář, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Liberec.

Na skalním masívu Vodní brána jsou vybudovány dvě trasy, červená jednosměrná ferrata s obtížností C+, (v rakouské klasifikaci obtížnosti A F snadné extrémně náročné) je náročnější, dlouhá 110 metrů, čas lezení okolo 30 minut. Modrá ferrata, lehčí náročnosti (obtížnost B), vede po úbočí skalního masívu a je vhodná pro začátečníky. Zároveň slouží také jako sestupová trasa. Je dlouhá 90 metrů, čas lezení je do 20 minut.

Via ferrata Vodní brána leží v přírodně velmi vzácném a chráněném území, v oblasti přírodní rezervace Údolí Jizery a v lokalitě Natura 2000 Údolí Jizery a Kamenice. Předmětem ochrany je jedinečné kaňonovité údolí s výskytem chráněných druhů rostlin a živočichů.

Z tohoto důvodu je důležité, aby se všichni návštěvníci pohybovali po vyznačených a přístupových trasách tak, aby nedošlo k poškození tohoto přírodního unikátu.

VIA FERRATA VODNÍ BRÁNA

Zajištěná cesta (nazývaná také jako feráta, podle italského označení Via Ferrata, časté je také německé označení klettersteig) je cesta v náročném horském terénu, která je vybavená jistícími fixními lany, železnými stupačkami případně dalšími umělými pomůckami. Cílem takových úprav je zvýšení bezpečnosti procházejících osob a zpřístupnění terénu i návštěvníkům, kteří nemají zkušenosti s náročnými horolezeckými výstupy.