Program byl plný zajímavých projekcí a bádání. Účastníci si mohli vyzkoušet práci s dalekohledem a dalšími astronomickými přístroji. „Pozorování oblohy zhatilo počasí, ale vše nám vynahradili lyžaři na osvětlené sjezdovce, které jsme měli díky dalekohledům jako na dlani,“ řekl vedoucí iQPLANETÁRIA Martin Gembec.

Po astronomickém okénku prozkoumali gravitační simulátor a celou akci zakončila živá show v planetáriu nabízející pohledy na aktuální noční oblohu, novinky z astronomie a kosmonautiky. „Samozřejmostí byla projekce naší filmové speciality, pořadu Kosmická odysea, který vysíláme jako jediné české planetárium,“ dodal Martin Gembec.

Den otevřených dveří.
Střední škola gastronomie a služeb v Liberci přivítala zájemce o studium

K atmosféře večera výraznou měrou přispěli samotní účastníci. Lektoři, učitelé i žáci se propojili v jeden bezvadně fungující celek a pro všechny to byl skvělý zážitek v nočních prostorách iQLANDIE. Akci si pochvalovala i učitelka ze ZŠ Husova Klára Plosová. „iQLANDII navštěvujeme pravidelně a využíváme její programy, jakmile je to jen trochu možné. Jsem ráda, že jsem tady mohla být společně s dětmi, líbilo se nám tady úplně všechno. Úžasně nám byl vysvětlen vznik prvků a spousta zajímavostí kolem vesmíru. Celá soutěž Business Talent byla skvělá od začátku do konce,“ popsala Plosová, která přivedla studenty, jež se v žákovské soutěži umístili na druhém místě.

„V planetáriu jsem byla teprve podruhé a je to super. Vesmír a vše kolem vzniku naší planety mě zajímá. Díky výkladu mě to zase hodně posunulo. Dozvěděla jsem se víc a bylo to pro mě zajímavé,“ svěřila se Anna Škorpilová (14 let) ze ZŠ Husova.

Skiareál Ještěd si připravil novou „bojovku“.
Skiareál Ještěd si připravil novou „bojovku“, hledejte dřevěné bedničky

Večer si užily i hlavní vítězky soutěže Business Talent 2021: Emílie Vlčková, Hedvika Blechová a Anežka Hrochová ze ZŠ náměstí Míru v Novém Boru, které porotu oslnily svým projektem nazvaným Fancy shoes. „Strašně moc jsme se těšily. Zajímalo nás, jestli jsou tady nějaké planety s podobnými podmínkami jako Země,“ popisují vítězky. „Chtěla bych letět do vesmíru a podívat se tam. Vzala bych sebou bráchu,“ řekla Emilie Vlčková z vítězného tria Business Talentu, též známá z vítězného videa jako „ta s tou kytarou“.

Soutěž Business Talent připravila iQLANDIA ve spolupráci s Agenturou regionálního rozvoje a DEX Innovation Centre v rámci projektu TalentMagnet. Je zaměřena na podporu polytechnického vzdělávání pro žáky 8. a 9. ročníků základních škol. Vybráno bylo ze všech okresů Libereckého kraje celkem osm škol. Školy loni na podzim vyslaly do boje 24 žáků. V jednom kole soutěžilo vždy maximálně šest týmů po čtyřech žácích. Jejich úkolem bylo připravit a vyrobit během jediného dne inovativní módní doplněk a udělat k němu i podnikatelský plán. „Po velkém úspěchu prvního ročníku již nyní pracujeme na ročníku novém. Velmi se těším, jaké skvělé nápady letošní ročník znovu přinese,“ řekla Veronika Slavíková z libereckého science centra iQLANDIA.

VIP večera v planetáriu se zúčastnili všichni vítězové soutěže: ZŠ náměstí Nový Bor, ZŠ Husova z Liberce a ZŠ Šumava z Jablonce nad Nisou.