Jsme obec s cenzurou, starosta není upřímný a zhoršily se mezilidské vztahy," říká část obyvatel v Pulečném. „Žije se nám tady dobře, hodně se změnilo k lepšímu. Získali jsme jako obec modrou stuhu a tím se můžeme chlubit," tvrdí druhá část obce. Kde je pravda?

Najít pro dlouho očekávanou a několikrát ohlášenou, ale zatím nerealizovanou veřejnou schůzi termín bylo náročné. Nakonec byl stanovený na nedělní podvečer. A bylo vidět, že se zastupitelstvo trefilo. Lidé dorazili.

Neděle vyšla

„Chtěli jsme, aby přišlo co nejvíce lidí. Proto jsme zvolili víkendový termín. I když někteří zastupitelé byli proti, nakonec jsme se shodli. Můj první dojem z naplněného sálu byl úžasný, místečko nebylo volné," radoval se z účasti na veřejné schůzi starosta Václav Choutka. První krok se tedy zastupitelstvu povedl.

Jak uvedl starosta, účast byla bez dvou tří procent skoro stoprocentní. A atmosféra? Pro nezávislého účastníka zpočátku trochu napjatá, připravená bouchnout v okamžiku, kdyby se někdo trefí do živého.

„Zastupitelstvo bylo připravené na to, že přijdou i rejpalové nebo ti, kteří se budou snažit průběh narušit. Všichni zastupitelé se snažili fundovaně odpovídat na dotazy. Poděkoval jsem jim za to, že profesionálně reprezentovali činnost obce," pokračoval starosta.

Přijeli policisté

Program schůze plynul bod po bodu. Sem tam měl někdo dotaz k hospodaření obce nebo ke strategickému plánu rozvoje. Průběh schůze odborník natáčel. Starosta na to v úvodu upozornil. Nikdo nic nenamítal. Ale policisté kvůli tomu přijeli.

Příjezd policistů už někteří zaregistrovali s několika sklenicemi alkoholu na účtě. Schůze odstartovala v 17 hodin, příslušníci dorazili dvě hodiny před půlnocí. Ještě se schůzovalo.

„Na začátku schůze nikdo nebyl proti. I jinde si průběh jednání natáčejí. Všechny přítomné jsme upozornili," zdůraznil Luboš Šolc, jeden ze zastupitelů obce.

Dohodnou se?

Největší diskuze se rozpoutala v bodě o činnosti spolků. Střídavě reagovali zástupci sportovního spolku Pulec. Ten je historicky starší, s bohatou tradicí různých akcí, zastoupený obyvateli, kteří vědí, jak to v obci chodívalo. Dá se říct starousedlíky.

Na druhé straně Pulečný sobě, skupina převážně mladých rodičů s dětmi, ale nejen těch. V plánu má také mnoho akcí, hlavně s dětmi pracují jeho členové celoročně.

„Musíme platit nájem obci za pronájem sálu v místní restauraci, kde chceme pořádat akci pro všechny. Proč?" zněla jedna z otázek zástupců SK Pulec. „Sál se vrátil pod správu obce, zrekonstruovali jsme ho s více jak půlmilionovými náklady a zavedli nekuřácký provoz právě kvůli dětem, pro které se v něm pořádají akce. Nájem platí všichni, kteří pořádají akci ve spolupráci s obcí," odpověděl zastupitel Luboš Šolc a dodal, že se zastupitelstvo nebrání o výši nájmu dál jednat.

Každý to svoje

Není uklizená černá skládka ani suť na návsi. Starosta zrušil internetovou diskuzi. Někteří občané se ale ani k internetu nedostanou. Jaká je pracovní náplň starosty a účetní ? Takové a další otázky přicházely ještě v nedělní podvečer z jedné strany obyvatel Pulečného. Druhá část oponovala a hledala to, co se v obci povedlo udělat.

Argumentoval…

Starosta odpovídal v klidu a vyzýval k němu i některé hlučnější spoluobčany. Třeba v momentě, kdy se debata stočila na připravovaný projekt s názvem Nové společenské a kulturní centrum Pulečný. Co člověk, to různý názor. Megalomanská akce nebo něco, co obec potřebuje a většina lidí uvítá? „Každý se mohl k projektu vyjádřit. Máme v ruce Rozhodnutí o umístění stavby pro třetí, čtvrtou a pátou etapu. V obci vznikne zajímavé centrum, využitelné pro všechny," trpělivě vysvětloval starosta.

Co člověk, to názor. Těžko všem vyhovět. Snaha domluvit se ale v Pulečném je.