„Máme v Libereckém kraji kvalitní zdroje pitné vody. V současné době nemáme v kraji vydanou ani jednu výjimku na mezní hodnoty některého ze sledovaných parametrů," říká Jana Losová, vedoucí obecné a komunální hygieny na Krajské hygienické stanici Libereckého kraje (KHS).

Liberecký kraj vykazuje delší dobu v rámci České republiky podprůměrné hodnoty obsahu sledovaných škodlivin. Přesto může dojít ke kontaminaci, jako například v roce 2015 v Novém Boru, kdy bakterie kontaminovaly vodní zdroj.

„Za stav vody ve vodovodu odpovídá provozovatel, my děláme jen namátkové kontroly," říká Zuzana Balašová, tisková mluvčí KHS. Podle jejích slov probíhají podobné namátkové kontroly i u soukromých vrtů a studní, které jsou napojeny na podnikatelskou činnost. Například ubytovací a stravovací zařízení. „U domácností s vlastním zdrojem je to čistě na jejich zodpovědnosti," dodává Zuzana Balašová.

„Vždy existují kritická místa, ať se jedná o studnu nebo surový zdroj vody pro vodovod. Například během tání sněhu nebo přívalových dešťů," doplňuje Jana Losová s tím, že podle jejího mínění máme v Libereckém kraji kvalitní provozovatele, kterým se daří případné problémy zvládnout.

„Vždy existují kritická místa, ať se jedná o studnu nebo surový zdroj vody pro vodovod. Například během tání sněhu nebo přívalových dešťů." Jana Losová

Na vícestupňovou filtraci a průběžné kontroly většinou nespoléhají provozovatelé domácích vodáren. Jedním z nich je Václav Surý, který v sezoně využívá rekreační objekt na Kokořínsku. „Co mi z té studny občas teče, to bych vám nepřál vidět, hlavně když se sem vrátíme po zimě," vypráví. Voda, která dlouho necirkuluje, je častou příčinou výskytu znečištění zdroje.

ROZPTÝLÍ OBAVY

Pro občany soukromé osoby, jenž spoléhají na vlastní zdroj, a chtějí znát její kvalitu a nezávadnost, nabízí příspěvková organizace Ministerstva zdravotnictví Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem zvýhodněné rozbory vody. Za 750 korun včetně daně provede akreditovaná laboratoř rozbor dodaného vzorku, vystaví protokol s výsledky a odborný posudek.

Kromě základních parametrů, jako je pH, tvrdost vody, dusičnany nebo obsah železa, se rozbor zaměřuje i na potenciálně nebezpečné koliformní bakterie nebo známou bakterii Escherichia coli, která umí způsobit velmi nepříjemné problémy, jako jsou průjmy nebo hnisavé infekce. Její přítomnost v pitné vodě je indikátorem fekálního znečištění.

„Výsledky rozborů jsou hotové do týdne," říká Radek Perun z českolipského pracoviště Zdravotního ústavu. V rámci Libereckého kraje je ještě jedno v Liberci.