Rekonstrukcí a modernizací za téměř 100 milionů korun prochází Úpravna vody Bedřichov. Ta zásobuje pitnou vodou asi 55 tisíc lidí hlavně z Liberce.

„Důvod, proč se tato rekonstrukce provádí je fakt, že stávající proces čištění nedostačoval. S nárůstem kyselých dešťů se objevil problém s jistou sinicí, kterou se nedaří současnou technologií efektivně odstraňovat," informoval stavbyvedoucí společnosti Syner Jan Brunclík.

Voda, kterou dosud lidé z regionu pili, byla sice pitná, ale udržet její kvalitu, bylo stále náročnější.

„Kdyby se k rekonstrukci nepřistoupilo, bylo by čištění vody v původních podmínkách za dva až tři roky velice problematické," sdělil Karel Blažek ze Severočeských vodovodů a kanalizací (SčVK).

Rekonstrukce úpravny vody probíhá za provozu. Během stavby bude docházet pouze ke krátkodobým odstávkám v řádu hodin, přičemž produkce pitné vody bude zajištěna z jiných zdrojů. Lidé podle vedení Severočeské vodárenské společnosti (SVS), jako investora stavby, nepocítí dočasné změny v zásobování.

„Doplnění prvního separačního stupně a rekonstrukce filtrace umožní úpravně vody Bedřichov vyrovnat se do budoucna bez problémů se sezónními výkyvy kvality surové vody, kterou nakupujeme od státu. Kvalita surové vody se dlouhodobě zhoršuje, protože se vodárenské nádrže roky zanášejí usazeninami. Její cena však pravidelně roste a my z ní musíme vyrobit pitnou vodu pro obyvatelstvo v kvalitě odpovídající stále přísnějším požadavkům legislativy," řekl generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Dodal, že tlak na investice do náročných technologií úpraven vod se pak logicky promítnou do ceny pitné vody. Rekonstrukce úpravny v Bedřichově by měla skončit letos do 30. listopadu.

Tisíc litrů pitné vody v našem regionu vychází letos na 92,46 korun s DPH.

Stejné množství balené vody vyjde na přibližně šest tisíc korun, vycházíme-li z toho, že za 1,5 litru balené vody v obchodě zákazník běžně zaplatí devět korun.

„Voda z kohoutku je tedy 65 krát levnější, a to je v ceně zahrnuto i stočné. Použijeme-li pouze vodné, tedy 47,32 korun, je voda z kohoutku 127 krát levnější," vysvětlil mluvčí SVS Jiří Hladík.