Vratislav Karel Novák, mimo jiné tvůrce slavného Metronomu na pražské Letné, Petr Nový například vedoucí sekce Historie skla České sklářské společnosti či Vladimír Komňacký, který se podílel na restaurování relikviáře svatého Maura, takto po korunovačních klenotech druhého největšího „pokladu" České republiky.Tito všichni a mnozí další přijali pozvání do Železného Brodu od organizátorů prvního ročníku bienále věnovaného šperku. Jeho program bude probíhat po celý týden, od pátku 21. do pátku 28. června.

Šperk s příběhem

Za jeho organizací stojí mladá dáma, dcera známého designéra Eliška Lhotská. Sama šperk studovala a nadále se mu věnuje. „Mrzí mě, že lidé u nás nejsou tolik zvyklí vnímat šperk jako umělecký počin. Mám pocit, že v Česku je v povědomí široké veřejnosti hlavně designový šperk, proto bych ráda, aby poznali lidi i ten s příběhem," vysvětluje pohnutky k pořádání bienále.

Přála by si, aby došlo k vytvoření přátelského místa, kde se nejmladší generace šperkařů bude společně scházet a třeba potkávat s tou nejstarší. „To znamená, že bienále se bude opakovat, a to jednou za dva roky jako každé bienále," osvětlila šperkařka.

Postupem času půjde o akci, kterou bude vytvářet několik mladých lidí působících ve šperku. Budou se snažit nevytvářet elitářskou akci, ale akci pro všechny. „Inspirací mi byly rozhodně i ty nejvýznamnější akce, které mají také charakter festivalu šperku, a to například v Mnichově, Legnici nebo i mezinárodní konference šperku s názvem Šperk Stret v Bratislavě," doplnila Lhotská.

Program bienále

Festival odstartuje speciální Pecha Kucha Night přímo šperkařskému oboru. Čtvrté zastavení speciální přednáškové show jistě ozdobí Petr Šťastný, který se podílel na opracování drahých kamenů na repliku Svatováclavské koruny či Pavel Opočenský, známý sochař a šperkař, když druhým jmenovaným je vyučen.

Pecha Kucha Night proběhne v pátek 21. června od 19 hodin v KC Kino Železný Brod, po jeho skončení následuje již tradiční Afterparty.

Již v sobotu pak od 13 hodin proběhne série přednášek o šperku v podání i v samém začátku článku uvedených osobností.

V neděli je pak připraven šperkařský workshop, který večer vyvrcholí vernisáží jeho výplodů v Městském muzeu. „Kdo má o dílnu a výstavu zájem, ať se přihlásí pro další informace na mailu pechakuchazb@email.cz," zvou organizátoři.

V týdnu poté proběhnou vernisáže dalších šperkařských výstav. V pondělí proběhne ve Štefánikově ulici 869 vernisáž výstavy studentů Vratislava Karla Nováka a Ludmily Šikolové. Zlatým hřebem má být samostatná výstava akademického sochaře Vratislava Karla Nováka, jejíž vernisáž proběhne ve čtvrtek 27. června.

První ročník bienále šperku zakončí v pátek 28. června zakončí … jak jinak, také vernisáž. A to Letní výstavy zdejší Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské.

V podvečerních hodinách pak bienále zcela uzamkne koncert Indie popové skupiny Dva v areálu národopisné galerie Běliště.