S nápadem uspořádat Snowend přišli organizátoři v loňském roce. Podobná akce se koná každoročně v Rakousku, tamní účastníci kopají poklad.“Je to jedinečná show, která zde nemá obdoby. V Čechách jsme jediní, kdo podobnou událost pořádá,” uvedl Tomáš Hrbek ze Skiareálu Rokytnice nad Jizerou.

Ve čtvrtek 9. března došlo k odtajnění, kdy daná akce proběhne. V tento den byla spuštěna i online registrace do soutěže na stránkách www.snowend.cz. “Stejně jako v minulém roce se bude Snowend konat v neděli druhého dubna. Jedná se o poslední den lyžování. Pro návštěvníky je to tak poslední možnost, jak si užít sjezdovky a zároveň se společně s námi rozloučit se sezónou,” sdělila PR manažerka Renata Balašová.

Zdroj: Youtube


Adrenalinová soutěž se bude nacházet v přesně vymezeném prostoru na svahu rokytnického skiareálu. Sněhové pole bude přesně vyhrazeno dle počtu účastníků. V případě maximálního počtu 1000 osob bude mít prostor délku sto a šířku dvě stě metrů. Registrovaný závodník získá startovní číslo, zahradnickou lopatku (jiné pomůcky povoleny nejsou) a v limitovaném čase šedesáti minut se může snažit vyhrabat co nejvíce cen.

V hloubce od půl do celého metru se bude nacházet 200 zakopaných tubusů s kódem. Jakou cenu tedy výherce vyhrál, se dozví až při vyhlášení. Hlavní cenou soutěže je rodinný automobil, mezi dalšími odměnami je například zájezd od cestovní kanceláře dle výběru, kolo, lyže i funkční sportovní oblečení.

Oproti loňskému roku se budou tubusy nacházet v nižší hloubce a budou položeny vodorovně pro snažší nalezení. Soutěžní válce, které nebudou vykopány, budou vylosovány formou tomboly po ukončení kopání.

Na průběh události bude dohlížet několik rozhodčích. “Rozhodčí budou rozmístěni okolo celého prostoru, aby nedošlo k tomu, že někdo najde tubus a cizí osoba mu ho vezme a abychom se vyhnuli případných potyčkám. K těm ale ani v minulém roce nedošlo. Všichni účastníci se chovali ohleduplně,” řekla Balašová.

Akce začíná v jednu hodinu odpoledne. Nejen účastníci, ale i návštěvníci v podobě diváků se mohou těšit na bohatý program od ledového baru a hry pro děti, přes ukázku horské služby až po koncert skupiny Megaphone ve čtyři hodiny, který zakončí jedinečnou událost Snowend. “Sněhu je dost a věříme, že vydrží. Rád bych pozval všechny soutěživé lyžaře i nelyžaře,” vyjádřil se ředitel skiareálu, Michal Kopecký.