V současné době je to spíš rarita, když chce někdo věnovat hodiny a hodiny práce projektu, na kterém nevydělá ani korunu, ale na Jablonecku se takoví lidé objevují.Čtveřice mladých jabloneckých architektů ve složení Jakub Chuchlík, Ida Čapounová, David Pavlišta a Jan Kadlas se rozhodli se svou občansko-profesní iniciativou navázat na formát Městských zásahů, které se doposud konaly pouze v Praze, Brně, Bratislavě a Košicích. Jejich cílem je vytvořit pro město Jablonec nad Nisou databázi problematických míst a zároveň také konkrétních architektonických návrhů na jejich vylepšení.

Mladí organizátoři navíc v Jablonci přidali „předehru", když nejprve zveřejnili výzvu pro samotné Jablonečany, kteří mohou na webové stránky www.mestskezasahyjablonec.cz psát své podněty a zprostředkovat je tak architektům.

Od června se jich ve vznikající databázi sešlo už bezmála padesát. Na zasílání podnětů mají zájemci čas až do 11. listopadu.

Ve druhém zářijovém týdnu pak byla zveřejněná už i veřejná výzva pro architekty, kteří se mohou ujmout buď jakéhokoliv z došlých podnětů, nebo případně svého vlastního nápadu.

„Veřejnou výzvu ještě doplní osobní vyzvání konkrétních architektonických kanceláří, které bychom pro tuto občansko-profesní iniciativu rádi získali. Na zpracování návrhu, který pak symbolicky předáme městu, mají architekti čas do 3. března. Dnes už máme přihlášených přes dvacet zájemců a přibývají další, a to i přesto, že jsme ještě nerozeslali osobní výzvy, Vypadá to na hojnou účast a tomu jsme samozřejmě rádi. Hlásí se mladí architekti, studenti architektury a nouze nebude ani o známá jména. Pro zajímavost se do naší akce zapojí například i architekt Martin Kloda dlouholetý spolupracovník Martina Rajniše a zakladatel ateliéru ARCHWERK," uvedl za organizátory městských zásahů architekt Jakub Chuchlík.

Sám Martin Kloda považuje ideu městských zásahů za velmi zajímavou a těch jabloneckých se chce zúčastnit i navzdory tomu, že je původem z Ostravy a žije v Praze.

„Sledoval jsem už některé minulé Městské zásahy, ale zatím jsem nestihl být u toho. V Jablonci si to už ujít nenechám," komentoval Martin Kloda s tím, že v dohledné době si město přijede prohlédnout a vybere si konkrétní místo pro svůj návrh.

Zájemci z řad architektů i studentů se mohou do jabloneckých Městských zásahů hlásit až do 12. prosince. Všechny zpracované návrhy a s nimi i celou databázi problematických míst na území Jablonce dostane v příštím roce darem město. Ještě předtím se ale uskuteční veřejná výstava všech prací spolu s autorským představením návrhů veřejnosti. „Zatím stále řešíme, kde to bude, ale rádi bychom výstavu příhodně uspořádali na nějakém nevyužitém místě, které by se přitom pro tyto nebo podobné účely dalo využívat," poznamenal Jakub Chuchlík.

Podle náměstka primátora Petra Vobořila město aktivitu architektů vítá.

„Pro Jablonec je to samozřejmě jedině dobře. Z jednání s organizátory akce vyplynulo, že navrhované změny budou spíš drobnosti, nebo zkrátka úpravy, které i jednoduchým způsobem pomohou zlepšit služby ve městě. Zkrátka uvidíme, jaký bude mít celá akce výstup," uvedl před nedávnem Petr Vobořil.

Dosavadním přispěvatelům podnětů se v Jablonci nelíbí například prázdné Horní i Dolní náměstí, nevyužité domy a proluky v centru města, zchátralý Tyršův park, bídný stav bývalých městských lázní, nedokončený bulvár, zanedbaný pivovar, komplikovaný vjezd k novému Kauflandu, špatně řešené vnitrobloky na sídlištích, zdevastovaný lesopark v Kokoníně neb, nevyužitá lokalita za městskou halou a mnoho dalšího.