Už na začátku října v centu Prahy, v rámci letošního ročníku Designbloku, zahájili prezentaci a výstavu Střední Uměleckoprůmyslové školy sklářské ze Železného Brodu, pod názvem Sklo a design.

Samotný Designblok, který patří k významným tuzemským přehlídkám moderního designu, trvá pouze pět dní, ovšem výběr prací mladých umělců ze Železného Brodu bude k vidění do konce tohoto roku.

„Obrovský úspěch je to především z pohledu propagace školy," řekl zástupce ředitelky Martin Hlubuček.

Škola patří k jedněm z tradičních vystavovatelů v rámci pražské show. Letos si ovšem poprvé místo nemusela pronajímat, ale byla oslovena k účasti kurátorkou Duňou Panenkovou. Právě ona výstavu ve Windows Gallery zahájila. Při svém proslovu navíc připomněla, že sama považuje tuto školu za jednu z nejprestižnějších u nás.

Celkem v šesti výlohách pobočky České spořitelny v ulicích Rytířská a Melantrichova (budova Paláce Rytířská) najdete instalaci prací studentů všech oborů železnobrodské školy.

„Je pravdou, že převažují práce čerstvých absolventů a maturantů, ale vybírali jsme především to nejlepší za poslední dva roky," upřesnil Hlubuček kritéria nominace.

Škole jako takové se poslední dobou velmi daří. Za sebou má další úspěšný ročník Skleněného městečka, které do Železného Brodu přilákalo opět nespočet návštěvníků, stejně jako den otevřených dveří, který proběhl minulý týden.

Designblok je výběrová mezinárodní přehlídka současného designu nábytku, průmyslového designu, bytových doplňků, svítidel, módy a šperku. Window Gallery najdete v pobočce České spořitelny v budově Paláce Rytířská. Galerie vystavuje v suterénních prostorách a jako výstavní plochy slouží i výlohy pobočky.