První ročník štafetového závodu čtyřčlenných týmů pod názvem Filounský Yeti se podle organizátorů z týmu Ski Plavy bude konat tak jako tak, navzdory rozmarům počasí.„Na sjezdovce máme až půl metru technického sněhu," vysvětlil Josef Šourek, hlavní organizátor nevšedního závodu pro širokou veřejnost.

První ročník závodu se koná na sjezdovce Ski areálu Plavy v sobotu 2. února od 9:30 hodin. Název závodu Filounský Yeti je spojený s názvem kopce Filoun a rozšiřuje pořádanou lyžařskou akci O Filounskou krávu, která se rozeběhla v roce 2011.

Smyslem závodu je spojit dohromady různě zaměřené nadšence z řad široké veřejnosti a dostat je na jeden svah, kde si navzájem poměří svoje síly a schopnosti.

Jednotlivé týmy musí být složeny z jednoho skialpinisty, snowboardisty, běžkaře a sjezdaře. Takže po kopci se bude prohánět skoro celý lyžařský svět.

Obleva? Nevadí

Nejen na Jablonecko zamířil v těchto dnech teplý vzduch, jež sněhu nesvědčí. Filounského Yetiho ale teplo nepřekvapí. „V nejhorším případě máme vymyšlenou variantu zkrácení závodu, kdy by trasa vedla jen po sjezdovce, kde se technický sníh určitě udrží," sdělil Šourek.

Tratě jednotlivých disciplín by se pak zkrátily o šest až osm set metrů.

O závodu

Závod začíná u spodní stanice lyžařského vleku hromadným startem skialpinistů, jejichž trasa vede vyznačenou trasou sjezdovky až na vrchol Mikšovy hory. Na nejvýše položeném bodě etapy následuje otočka a více než kilometrový sjezd volným terénem do místa startu. Zde probíhá první předávka štafety snowboardistovi.

Snowboardista z místa předávky sjíždí ke spodní stanici vleku a nasedá na kotvu. Vyváží se na nejvýše položené místo vleku, a co nejrychleji překoná zhruba dvě stě metrů vzdálenost k bráně, odkud už na snowboardu vyráží na sjezd volným terénem opět do místa startu. Zde předává štafetu běžkaři.

Běžkaře čeká běh sjezdovkou v místech jejího nejmírnějšího stoupání. Nad horní stanicí vleku pak mírným obloukem doběhnutí na vrchol Mikšovy hory a následně sjezd do místa startu, kde předává štafetu sjezdaři.

Sjezdař vybíhá v přezkáčích do přibližně osmdesát metrů vzdáleného boxu s lyžemi a hůlkami, nazouvá lyže a sjíždí ke spodní stanici vleku a vyváží se do horní stanice vleku. Objíždí vratnou stanici a směřuje k bráně, odkud pokračuje obřím slalomem.

Projetím cíle tak zakončuje celou štafetu. „Pro tuto disciplínu je povinna helma," doplnil Šourek.

Kategorie, startovné a ceny

Pro první ročník štafetového závodu jsou vyhlášeny dvě kategorie muži a ženy. Účast závodu není věkově omezená. Do závodu se mohou přihlásit i smíšené týmy, budou ale automaticky zařazeny do kategorie muži.

„V případě zájmu o smíšená družstva se závod o tuto kategorii v příštím ročníku rozšíří," vysvětlil organizátor.

Někoho možná překvapí výše startovného. Čtyřčlenný tým se do konce roku 2012 zaregistroval za tisíc korun, do nejzazšího termínu přihlášek, tedy do pátku 1. února, pak zaplatí 1200 korun.

Organizátoři na oplátku slibují opravdu hodnotné ceny. „Neodtajníme vše, ale jednou z cen bude třeba vyhlídkový let paraglidingem, ve hře je i hodnotné sportovní vybavení," přiblížil Šourek.