Současný prostor archivu stavebního úřadu jablonecké radnice je již nevhodný. Nevyhovuje svým vybavením, uspořádáním, omezenou přístupností, není vhodný pro uchovávání papírových dokumentů.„Vybudování nového archivu je dlouhodobým záměrem úřadu," přiblížil náměstek primátora Petr Vobořil.

Za cenu kolem sedmi milionů korun se na nový moderní archiv změní bývalá restaurace Boccaccio, která se uzavřela jen několik let po převratu. A pro zajímavost: Boccaccio byla svého času první videodiskotékou v ČR. Měla otevřeno denně a sjížděli se tam hosté až z Prahy, Mladé Boleslavi a dalších měst.

Dělníci již v prostorách, které v posledních letech sloužily jako skladiště, pracují. „Nejprve museli zakrýt všechny kamenné prvky uvnitř i vně budovy, aby v průběhu prací a navážení materiálu nedošlo k jejich poškození," popsal prvotní práce vedoucí oddělení investiční výstavby David Pokorný.

Součástí archivu bude i badatelna pro veřejnost.

Do archivu se bude vstupovat přímo z hlavního schodiště radnice, přístup umožní i výtah, který usnadní přesun archiválií a zajistí bezbariérovost. Zázemí bude mít i personál archivu.

Součástí stavebních prací je drobné bourání, výstavba nových příček, povrchy stěn a podlah, upraví se rozvody elektřiny, vody a kanalizace. „Důležitou součástí nového archivu bude vzduchotechnika, která vytvoří stabilní prostředí vhodné pro skladování papírové dokumentace," připomíná Pokorný.

Rekonstrukci prostor hradí městská kasa, hotovo by mělo být se začátkem roku 2013.