Jen co začnou letní prázdniny, slunko pěkně svítí, je přece ideálem každého, aby se nenudil.Jablonečtí strážníci měli v prvních prázdninových dnech pěkně napilno. Dokonce ani poslední školní den se neobešel bez problémů. Děti slavily konec školního roku, teplo bouřilo hormony.

Rostou pro kriminál?

Hned v pátek minulého týdne, sotva si parta dětí zřejmě vyzvedla vysvědčení, dala se do bujaré oslavy příchodu volného času. A to rázně, pěkně s lahví alkoholu v ruce.

Strážníci na partičku narazili v Havlíčkově ulici. Některé z dětí již jevily známky opilosti. „Po provedené dechové zkoušce strážníci skutečně zjistili u dvou z nich přítomnost alkoholu a to hned 1,47 a 1,13 promile," přiblížila Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

Ostatní děti byly v pořádku. Strážníci zavolali rychlou záchrannou službu a také informovali pracovnici oddělení sociálně právní ochrany dětí. Lékař ze záchranky rozhodl o hospitalizaci obou podnapilých dětí a strážníci oznámili tuto nemilou skutečnost jejich rodičům.

I další zásah strážníků dopadl k nelibosti na děti. „V Hluboké ulici tři nezletilí kluci strhávali lepenku ze střechy jedné z řadových garáží. Prý jen tak," popsala Hozová. Všechny tři výtečníky předali strážníci Policii ČR.

Onanista

Sobotní večer se stal svědkem bizarního excesu. Jablonecká přehrada byla doslova obsypána lidmi, kterým se ještě nechtělo domů.

U jednoho ze stánků se náhle postavil muž, vytáhl si „nářadíčko" a počal masturbovat. Jedna z šokovaných návštěvnic ihned volala strážníky ku pomoci. Ti však na místo dorazili v momentě, kdy již muž odjel ve voze.

„Paní, která strážníky zavolala, jim ale předala nejen fotku muže, ale vyfotila i auto, kterým odjel," přiblížila Hozová. Strážníci o celé věci informovali Policii ČR, která si záležitost převzala k dalšímu šetření.

Lákal zloděje

Přece jen trošku štěstí v neštěstí měl majitel prodejny květinářství v ulici U Přehrady. V provozovně prasklo vodovodní potrubí. Majitel okno otevřel, aby obchod větral a vysoušel se. Toho si všimli zřejmě bezdomovec, který se do krámku lehce dostal a přespal tu. To ale zjistili strážníci, kteří si okna všimli až v neděli nad ránem.

Strážníci majitele upozornili, aby si obchod zajistil, protože bylo zřejmé, že v květinářství někdo přespal. Škoda podle majitele způsobena nebyla.

Plakala za vraty

Neděle poledne, jablonečtí strážníci vyráží do Uhelné ulice. Mají zprávu, že za vraty jedné firmy pláče žena. A že nemůže ven. A prý se ve dvoře schovala před svým druhem, který z ní mámil peníze na alkohol a cigarety. A že když se snažila dostat po čase ven, zjistila, že ji vrata uvěznily.

Strážníci sehnali syna majitele firmy. „Ten ale policistům sdělil, že žena lže, protože vrata nemohla být otevřená, jelikož je otec osobně při odchodu zamykal," přiblížila Hozová. Ukázalo se, že se žena pravděpodobně pokusila ukrást velký zahradní gril, a když zjistila, že se chytla do pasti, vymyslela si srdceryvnou historku. Záležitost byla předána Policii ČR.