Počet výjezdů se vyšplhal téměř na tři stovky. Příval „pacientů“ musí zvládat pouze ve dvou, někdy je na to dokonce sama jen jedna ošetřovatelka. „Jsme na hraně fyzických i psychických sil a často lze jen obtížně skloubit péči o už přijatá zvířata s výjezdy. Pokud je to jen trochu možné, prosíme nálezce handicapovaných zvířat, aby je vozili po předchozí domluvě,“ zdůraznila vedoucí stanice Ivana Hancvenclová.

Lidé mají podle ní tendenci, když vidí ptáče na zemi jen popolétnout, hned ho k nim přinést s tím, že vypadlo z hnízda a je zraněné. A ono se přitom učí létat. Každým rokem jsou problémem i desítky srnčátek, kterým rádoby zachránci chtějí pomoci nebo si je „jen“ pohladit. „Rozsudkem smrti je pro malé srnče bohužel i pouhé lidské pohlazení. Srnčí zvěř se totiž našeho pachu štítí. Proto, pokud člověk srnče pohladí, matka ho opustí a mládě zahyne dehydratací a hladem,“ osvětlil odborný lesní hospodář Karel Kolář z Turnova.

Srnče. Ilustrační foto.
Myslivci z Libereckého kraje prosí veřejnost, aby se nedotýkala srnčích mláďat

Do Archy stále častěji volají zachránci, kteří sem nějaké zvíře dovezli, a zajímají se, jak se mu daří. Telefony tak pak nepřetržitě vyzvání. „Je to hezké, ale často neumíme z hlavy říci, jak dopadl konkrétní kos, kterého člověk přivezl před týdnem. Zvlášť když týdně přijmeme padesát zvířat a z toho třeba deset kosů,“ podotkla Hancvenclová. Podobným zájemcům doporučuje spíše napsat email na hancvenclova@zooliberec.cz s tím, že jsou schopni dohledat konkrétní případ v evidenci. „Většinu dne jsme po stanici nebo na výjezdech. Upřímně řečeno nás nyní tyto, byť milé, telefonáty zdržují od práce. Až se zvládneme dostat k počítači, odpovíme,“ dodala.

Záchranná stanice uvítá i případnou pomoc od zájemců. Z materiálních darů se jedná především o slunečnicová semínka, proso, mleté hovězí či drůbeží maso, směsi zrnin pro králíky a ptáky, ovesné vločky, kapsičky pro psy a kočky, hobliny, krmný hmyz. Lze darovat staré noviny a letáky formátů v rozloženém stavu alespoň A2, které následně používají jako podklad pod podestýlku ve vnitřních ubikacích. Ocení i finanční pomoc, příspěvky mohou lidé posílat na účet 8020612/0800, variabilní symbol 33300.

V liberecké Arše se zrodilo neobvyklé přátelství.
Z kanálu k milující maceše. V liberecké Arše se zrodilo neobvyklé přátelství

„Loni jsme k vám se synem dovezli holuba se zlomeným křídlem, od té doby pořád mluví o tom, že až bude velký, bude veterinářem v Arše. Vaší práce si vážíme, a proto jsem právě zřídila trvalý příkaz a každý měsíc budeme se synem posílat peníze, které vám snad trochu pomohou,“ okomentovala výzvu stanice na Facebooku jedna z uživatelek. „Vaší práce si nesmírně cením. A rozhodla jsem se ji podpořit nejen dobrým slovem, ale i finančně,“ napsala další.

Vloni přijala záchranná stanice v Liberci 1800 zvířat, což je zatím nejvyšší číslo za čtrnáct let jejího fungování.