V polovině roku 2014 zbývá městu zateplit pouze Mateřskou školu Na Vápence, kam doputuje posledních cirka 4,5 milionu korun a dokončení poslední čtvrté etapy oprav na Základní škole Pelechovská, které se týkají vnitřních úprav jednoho z pavilonů. Všechny stavební práce by měly být prováděny v období prázdnin, a v září se budou pouze dokončovat venkovní práce na školce. Po loňských problémech by letos již neměl být narušen běžný provoz škol a školek.

K tomu aktuálně probíhá výstavba terminálu, kde je celkový investiční náklad téměř 48 milionu korun a zateplení kulturního domu v Jirkově ve výši tří a půl milionu. Rozpracován je i projekt zateplení sportovní haly a oprava střechy sokolovny v Železném Brodě. „Zde bude od konce června probíhat výběr dodavatele, přičemž předpokládáme částku kolem dvanácti milionů. Celkově jsme tedy proinvestovali přes sto milionů korun a to nepočítám regenerace panelových sídlišť a akce menších rozsahů, jako například opravy místních komunikací či veřejného osvětlení," přiblížil André Jakubička, starosta Železného Brodu.

Budovy škol a školek v Železném Brodě měly mnoho společného nepěkný vzhled, zastaralé interiéry a především vysoké nároky na vytápění budov. S výjimkou ZŠ Školní (takzvaná stará škola) a centrálního pavilonu Pelechovské školy, kde rozsáhlá rekonstrukce proběhla již zhruba před dvanácti lety, bylo třeba investovat do všech vzdělávacích zařízení, tedy dva boční pavilony ZŠ Pelechovská, MŠ Slunečná, MŠ Stavbařů a MŠ Na Vápence. Pokud by se k tomu připočítala ještě budova Domu dětí a mládeže Mozaika, do oprav a zateplení bylo nutné investovat zhruba 37 milionů Kč. Částka pro rozpočet 6,5 tisícového města přímo astronomická.

„Nápomocný byl městu v této oblasti především Operační program Životní prostředí, jehož prostřednictvím se z velké části investice dotovala," upřesnil Jakubička.