Obě jablonecká gymnázia, U Balvanu a Dr. Randy bojovala v krajském kole diskuzní soutěže Studentská Agora.

„Letos skončil náš tým v semifinále druhý," řekl trochu zklamaně Martin Pokorný, učitel Gymnázia U Balvanu, které v loňském roce diskuzní klání vyhrálo. „Jako soupeře ve finále jsme měli liberecké gymnázium. Jeho žákům sedla lépe debata dva na dva," pokračoval učitel.

Do semifinále krajského kola se probojovalo také družstvo Gymnázia Dr. Randy. „Zpočátku jsme měli obavy, jak to zvládneme. Diskutovat šest minut není jednoduchý úkol. Ale porota soutěžící vždy upozornila na chyby. A tak úroveň diskuzí stoupala. Naši žáci si vedli dobře," popsala dojmy ze soutěže Hana Henišová, vyučující z Gymnázia Dr. Randy.

V národním kole nebudou mít sice jablonecké školy zastoupení. Studenti obou škol ale dokázali, že komunikovat a obhájit svůj názor, reagovat na protivníka i naslouchat druhým umějí.

„Na soutěži jsme byli již po několikáté. Žáci se připravují sami. Upozorním je ale, na co si musí dávat pozor. Letos nám padl ve skupině těžký los. Potkali jsme se v ní s dalšími gymnázii," dodal učitel dějepisu Martin Pokorný.

Soutěž Studentská Agora nabídla žákům náročná témata, třeba eutanázii nebo zda je třeba mít ve státě armádu. Ve všech zazněly zajímavé názory. Svůj smysl podpořit schopnost mladých lidí diskutovat, svůj názor obhájit a použít názory druhých, určitě splnila. I když se z Jabloneckých nikdo do parlamentů, jako vítěz, nepodívá, do dalšího ročníku půjdou.

„Akce mě překvapila velmi dobrou a tvůrčí atmosférou, pro studenty to bylo přínosné,"zhodnotila účast Hana Henišová. „Žákům dám pochvalu. Pokud soutěž bude, určitě se jí zase za rok zúčastníme," potvrdil Pokorný.