Pan Lehmann, živitel rodiny, zůstal po dopravní nehodě, kterou nezavinil, několik dní v kómatu. Přežil, ale do dnešního dne má stále vážné zdravotní problémy, ke kterým se přidala ještě cukrovka. Ve snaze zabezpečit rodinu se čtyřmi dětmi prodala manželka Lenka před dvěma lety byt a všichni se přestěhovali do podnájmu. O manžela se obětavě stará a příležitostně brigádně přivydělává.

Sociální dávky a peníze z brigád však nepokryjí základní potřeby početné rodiny. Jídlo i oblečení pořizují ve slevách a výprodejích, v rozpočtu však není už dostatek peněz na přípravu dcery ke studiu na vysoké škole a budoucí výdaje na studium, prostředky na úhradu bruslení, plavání či školu v přírodě pro mladší syny. Přitom jsou to talentovaní sportovci. Navíc by těžce nemocný manžel potřeboval polohovací postel.

Lence Lehmannové již docházejí síly. Ve snaze zajistit dětem dobrý domov se obrátila s prosbou o pomoc na ADRU. „Neocitli jsme se v této situaci vlastní vinou a za každou pomoc budu moc vděčná," uvedla.

Sbírka odstartovala 1. února a potrvá do konce května. Lidé mohou přispívat na bankovní účet č. 573 33 375/ 0300 (variabilní symbol 234) nebo platbou on line přes platební kartu na webových stránkách Nadace ADRA: www.darujme.cz/projekt/1200042

„Stačí i malá pomoc soustředěná do jednoho místa, abychom mohli jednu rodinu zbavit existenčních problémů,“ říká Petr Máška, vedoucí pobočky ADRA v České Lípě. Sbírka pro Lehmannovi je třetí, kterou pobočka ve spolupráci s Nadací ADRA pořádá. První byla pro rodinu zdravotní sestry, která se stala obětí finančního podvodu, loňská sbírka byla zaměřena pro rodinu školnice z MŠ v Dolní Libchavě, které vyhořel byt od závady na bojleru.