Prosinec je měsícem úpravy jízdních řádů a změn ve veřejné dopravě. Ty nejdůležitější novinky vám nyní ve stručném přehledu přinášíme.V železniční dopravě dochází k drobným úpravám na Jablonecku a Frýdlantsku. Ministerstvem zrušené rychlíky v úseku Tanvald-Turnov nahradí Liberecký kraj vlastními spoji, z nichž některé pojedou z Turnova až do Prahy jako osobní vlaky. Návaznost železničních spojů a autobusových spojů se na celém Jablonecku zlepšila poté, co byl zprovozněn nový terminál v Tanvaldu.

S Poláky se povedlo synchronizovat vlaky tak, že nově na sebe budou spoje do Harrachova a Szklarske Poręby navazovat. Rovněž spoje z Jindřichovic a Černosu do Frýdlantu budou o hodinu posunuty, čímž se odstraní čekání během křižování v Dolní Řasnici.

Celé Frýdlantsko je navíc v hledáčku kraje jako významná oblast, která se dočká zvýšené pozornosti.

Již loni zde byly nasazeny nejmodernější německé vlaky Stadler, což se odrazilo v zájmu lidí o cestování po železnici.

„Jizerskohorská železnice je naší chloubou. Koleje tu sice zůstaly po Němcích z 19. století, ale komfort dopravy je současný. Loni jsme v průměru zaznamenali o 13% více cestujících, což je vzhledem k silniční konkurenci zázrak," konstatoval Jiří Hruboň, ředitel Koridu LK, který koordinuje veřejnou dopravu v kraji.

Posílení spojů se dočká i Novoborsko. Liberecký kraj přidá do železniční linky mezi Libercem a Novým Borem nové čtyři spoje. Stranou nezůstane ani Turnovsko. Liberecký kraj nechal prodloužit zdejší autobusové spoje až do průmyslové zóny Vesecko, kde sídlí například významný zaměstnavatel v regionu Grupo Antolin. Ten vyrábí automobilové součástky.

Sezonní záležitostí, které každý rok využívají tisíce turistů, jsou posilové vlaky do německých Drážďan, kde se konají proslulé adventní trhy. Každou nadcházející sobotu vyjíždějí z Liberce vlaky Trilex německých drah, s nimiž se do drážďanské metropole a zpět dostanete na zpáteční jízdenku za 250 korun. Tu lze koupit až ve vlaku.

Asi největších drobných změn se pak dočká autobusová doprava mezi městy. Konkrétní změny lze dohledat buď na internetových stránkách jednotlivých dopravců, na stránkách www.iidol.cz nebo v knižních jízdních řádech, které Liberecký kraj společně s dopravci vydal. Lze je koupit za 20 korun přímo u řidičů.

Namátkou jmenujme úpravu téměř všech spojů Harrabusu, který obsluhuje cestující mezi Harrachovem a Kořenovem. Kvůli změnám vlakových spojů od Polska i Liberce a nutné návaznosti na zmíněný autobus byl jízdní řád tohoto spoje zcela překopán. Velkých změn doznaly také jízdní řády autobusů na Jilemnicku.