Tady by Zdeněk Polreich vypustil duši. Pusto a prázdno. Zbytky jídel, nevyklizené prostory, nepořádek kam se podíváš, třeba doslova humus ve sprchách.

Tak to dnes  vypadá uvnitř známé restaurace Adam a Eva v centru Jablonce.

Nefunguje již od července. Jejímu provozovateli město ukončilo nájemní smlouvu z důvodu opakovaného neplacení nájemného.

„Nájemce byl opakovaným dlužníkem na nájemném. Od ledna 2012 mu bylo zasláno 8 upomínek. Zatímco v loňském roce plnil splátkový kalendář vystavený na základě dohody o uznání dluhu, letos se tak nestalo," popsala Jana Kratochvílová, z odboru správa majetku města.

Nájemce měl prostory předat úředníkům k poslednímu červenci. To se ale nestalo. V restauraci nejen že zůstala většina vybavení, ale dokonce i zásoby jídla. „Zůstaly tu i nakrájené rohlíky," přiblížila Kratochvílová na co všechno při kontrole narazili.

V současné době se celý objekt vyklízí a deratizuje na náklady města. Po odstranění případných závad budou prostory v objektu Mírové náměstí 14 v Jablonci předepsaným způsobem opět nabídnuty k pronájmu. „Náklady na vyklizení a deratizaci budeme spolu s dlužnou částkou samozřejmě vymáhat na bývalém nájemci," vysvětlil náměstek primátora Miloš Vele.

„Jedná se o strategické místo a máme zájem na tom, aby se prostory restaurace i letní zahrádky opět zaplnily spokojenými zákazníky, proto děláme vše proto, abychom mohli objekt znovu nabídnout k pronájmu," dodává Vele.

Dostal i slevu

Jablonecký magistrát již pátým rokem poskytuje podporu v podobě sníženého nájemného právnickým a fyzickým osobám, které podnikají v prostorách patřící městu. Vloni poprvé městští radní nabídli podnikatelům slevu ve výši až 25 procent stejně jako letos. Při poslední výzvě v roce 2013 město vyhovělo 15 žadatelům o slevu z nájemného. Byl mezi nimi i nájemce prostor restaurace Adam a Eva, po uhrazení dluhu mu byla sleva poskytnuta.

„Někteří žadatelé o slevu byli zároveň vedeni jako dlužníci vůči městu, těm jsme poskytli slevu pouze ve výši 15 procent od následujícího měsíce po uhrazení veškerých dluhů," potvrdil vstřícnost náměstek Miloš Vele.