Z pohledu historie Zubačky je 1. leden významným mementem. Je tomu právě deset let, co v Kořenově přestal sloužit poslední zaměstnanec dráhy. Byl jím pracovník zajišťující prodej jízdních dokladů.

Ironií osudu však právě v těchto dnech probíhají stavební práce mající za cíl adaptovat bývalou dopravní kancelář (a tedy i výdejnu jízdenek) pro účely Muzea ozubnicové dráhy.

Tím by mělo dojít i k opětovnému oživení haly zdejší železniční stanice, a to i prodejem jízdenek na nostalgické vlaky Zubačky v letní sezóně.

Chybět nebude ani oblíbený autobus

Železniční společnost Tanvald (ŽST) pro turisty každým rokem připravuje nostalgické jízdy na Zubačce i na okolních tratích. Nejinak tomu bude i v roce 2015. Těšit se můžete především na zvláštní ozubnicové vlaky a bohatý doprovodný program v Kořenově.

Většina nostalgických jízd se uskuteční právě na známé a nyní již jediné ozubnicové trati u nás vedoucí z Tanvaldu do Kořenova.

„Zvláštní vlaky po naší nejstrmější trati bude dopravovat jedna ze dvou dochovaných unikátních motorových ozubnicových lokomotiv řady T426.0 přezdívaných Rakušanka. Ve zvláštních vlacích budou řazeny osobní vozy Balm ze šedesátých let 20. století včetně historického motorového vozu M240.056 přezdívaného Singrovka a bufetového vozu Balm Bistro," vyjmenoval hlavní protagonisty Pavel Vlček, člen Železniční společnosti Tanvald.

Dopravu na trati omezí oprava

Oproti předchozím rokům budou zvláštní vlaky končit v Kořenově. Mezi Kořenovem a Harrachovem je totiž od 1. dubna do 31. října 2015 naplánovaná výluka traťové koleje, během které by se mimo jiné měl opravit harrachovský tunel či vystavět výhybna Harrachově.

I letos bude během jízd připraven zajímavý doprovodný program na nádraží v Kořenově. Na Jizerku a Příchovice potom návštěvníky zaveze historický autobus.

Železniční společnost Tanvald se navíc může pochlubit novým kouskem ve svém vozovém parku. Je jím motorový vůz 810.453-1.

„Věříme, že tento zástupce zachránce lokálek nejen nám, ale i cestující veřejnosti, prokáže dobrou službu a bude jistě věrným a spolehlivým pomocníkem," řekl Petr Špetlák, další ze členů ŽST.