V Jablonci se rozjela druhá etapa rozsáhlé revitalizace centra města. V ní stavaři zrekonstruují schodiště před budovou radnice, které už je svým stavem nebezpečné.„Prosíme občany o zvýšenou pozornost při pohybu před radnicí a svatebčanům se omlouváme za způsobené komplikace. Vzhledem k jabloneckému podnebí bohužel jiné období než léto není k tak rozsáhlé opravě vhodné," konstatovala mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Rekonstrukce nástupního prostoru radnice zahrnuje opravu hlavního i vedlejšího žulového schodiště, opravu prostoru mezi vstupem a schodišti a také samotného vstupu do budovy.

Schodiště bylo zdevastované

„Rekonstrukce byla nevyhnutelná kvůli poškození žulových desek, schodů a ostění a také z důvodu posunu desek kvůli pohybu podloží," upřesňuje vedoucí odboru správy majetku města Jaromíra Čechová.

„Poškozené desky a ostatní kamenné prvky budou nahrazeny novými. Celý nástupní prostor bude přeložen na obnovený betonový podklad a nově bude řešené odvodnění celého prostoru," dodává Čechová.

Stavaři už na schodišti provedli průzkumné práce, na jejichž základě ve spolupráci se s kamenickými odborníky a památkovým ústavem stanoví další postup a harmonogram prací. „Radnice bude s nutnými omezeními přístupná po celou dobu oprav," poznamenala Markéta Hozová.

Během rekonstrukce ale nebudou přístupné úřední desky majetkoprávního oddělení, které se nacházejí na Mírovém náměstí vpravo od schodiště. Všechny informace z těchto úředních desek proto budou vyvěšené v prvním patře radnice v prostorách majetkoprávního oddělení ekonomického odboru.

V centru opravují i komunikace

Jak už bylo řečeno, schodiště před radnicí je druhou etapou projektu Revitalizace centra města Jablonec nad Nisou. První etapa, která začala už v červnu, zahrnuje opravy poškozených komunikací v pěší zóně, kde stavaři vyměňují poškozené pásy žulových desek za pásy žulových kostek, opravují chodníky a doplňují chybějící dlažbu.

Celou akci podpořilo Ministerstvo financí, a to dotací ve výši 9,9 milionu korun. Samo město na revitalizaci centra přispěje ze svého rozpočtu zhruba 2,2 milionu korun.