Nebezpečný viscerální tuk

Pokud se člověku začne hromadit tuk v oblasti břicha, měl by zpozornět. Nejen, že to nevypadá příliš dobře, ale navíc hrozí zdravotní komplikace. Tuk se totiž nemusí hromadit jen pod kůží, ale také mezi vnitřními orgány. Tento takzvaný viscerální tuk v určitém množství tělo sice potřebuje, ale když je ho příliš, může způsobit zdravotní problémy.

„Viscerální tuk je někdy označován jako aktivní tuk, protože může aktivně zvyšovat riziko závažných zdravotních problémů,“ uvádí Národní informační zdravotní portál.


Nahrává se anketa ...

Za vysoce rizikový obvod pasu se považuje hodnota vyšší než 88 centimetrů u žen a více než 102 centimetrů u mužů. Pokud má člověk hodně vypouklé břicho a široký pas, je to známka toho, že má nebezpečný viscerální tuk, který ohrožuje jeho vnitřní orgány.

„Víme, že vyšší podíl viscerálního tuku je spojen s vysokým krevním tlakem, cukrovkou a ztučněním jater,“ řekla Kristen Hairstonová, odborná asistentka interního lékařství v lékařském centru Wake Forest Baptist Medical Center a vedoucí výzkumná pracovnice studie s názvem Faktory životního stylu a pětiletá akumulace břišního tuku.

Studie zkoumala, jak strava a cvičení během pěti let ovlivnily u lidí změny břišního tuku. Výzkumníci jistili, že provedení několika jednoduchých změn může mít velký dopad na lidské zdraví. Podle vědců z Wake Forest Baptist Medical Center je cesta ke snížení a odstranění viscerálního tuku jednoduchá: jezte více rozpustné vlákniny ze zeleniny, ovoce a fazolí; a přidejte mírnou fyzickou aktivitu.

Odborníci doporučují, aby muži konzumovali 30 až 38 gramů vlákniny denně, ženy by měly sníst 21 až 25 gramů vlákniny denně.

Studie zjistila, že se zvýšením příjmu rozpustné vlákniny o 10 gramů za den se viscerální tuk u sledovaných lidí během pěti let snížil o 3,7 procenta. Kromě toho zvýšená mírná aktivita vedla za stejné časové období ke snížení míry hromadění viscerálního tuku o 7,4 procenta.

Podle Kristen Hairstonové můžeme deset gramů rozpustné vlákniny získat, když sníme například dvě malá jablka, jeden šálek zeleného hrášku a půl šálku fazolí. Mírná fyzická aktivita znamená intenzivní cvičení dvakrát až čtyřikrát týdně po dobu 30 minut.

Zdroje vlákniny:

Rozpustná vláknina proti tuku

„Existuje stále více důkazů, že konzumace rozpustné vlákniny a cvičení snižuje množství viscerálního tuku v těle, i když stále nevíme, jak to funguje,“ řekla Kristen Hairstonová.

Vláknina je část rostliny, kterou lidské tělo na rozdíl od tuků, bílkovin a sacharidů nedokáže strávit. Rozpustná vláknina zadržuje vodu a má tendenci zpomalovat trávení.

„Rozpustná vláknina se smíchá s vodou a vytvoří viskózní gelovitou látku. Ta následně zpomaluje proces, kdy žaludek uvolňuje natrávenou potravu do střeva,“ vysvětluje portál Healthline, který se zaměřuje na zdravotní problematiku.

Rozpustná vláknina také podporuje diverzitu prospěšných střevních bakterií. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří konzumují více rozpustné vlákniny, mají rozmanitější bakterie. A lidé s větším množstvím střevních bakterií mají nižší riziko vzniku břišního tuku.

Slibné výsledky při redukci břišního tuku prokázaly potravinové doplňky psyllium, glukomannan a inulin s rozpustnou vlákninou. Jsou však zapotřebí další zkoumání, která by to potvrdila.

Navíc existuje několik teorií, podle nichž může rozpustná vláknina pomoci snížit chuť k jídlu. „Rozpustná vláknina pomáhá regulovat hormony podílející se na kontrole chuti k jídlu. Vláknina může snižovat apetit také zpomalením pohybu potravy střevem,“ uvádí Healthline.

Přestože rozpustná vláknina může pomoci zhubnout břišní tuk, začít ji jíst hned ve velkém množství není dobrý nápad. Mohla by totiž spustit žaludeční křeče, průjem a nadýmání.

„Nejlepší je zvyšovat příjem postupně a pomalu, aby se zlepšila tolerance vašeho těla,“ radí odborníci.

close Lněná semínka jsou dobrým zdrojem rozpustné vlákniny, která vyživuje prospěšné bakterie v tlustém střevě. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Lněná semínka jsou dobrým zdrojem rozpustné vlákniny, která vyživuje prospěšné bakterie v tlustém střevě.

Potraviny s rozpustnou vlákninou

Mezi potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny patří například lněná semínka, černé fazole, sladké brambory a ovoce jako meruňky a pomeranče. Dále jsou bohatým zdrojem vlákniny růžičková kapusta, avokádo, luštěniny či ovesné vločky.

  • Avokádo obsahuje asi osm až deset gramů vlákniny na 100 gramů, z čehož čtvrtina připadá na vlákninu rozpustnou. „Avokádo vás navíc udrží déle syté, čímž vás přiměje jíst méně kalorií,“ uvádí web pro zdravý životní styl PharmEasy. Ukládání břišního tuku brání i nenasycené tuky, které se v avokádu také nacházejí.
  • Lněná semínka jsou dobrým zdrojem vlákniny, včetně té rozpustné, která působí jako prebiotikum, čímž vyživuje dobré bakterie v tlustém střevě. „Konzumace lněného semínka může pomoci snížit chuť k jídlu v důsledku zvýšeného pocitu plnosti a sytosti a podporovat tak zdravé hubnutí,“ připomíná web pro zdravé stravování BBC GoodFood.
  • Černé fazole patří mezi potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny. Odborníci doporučují přijmout přibližně 15 gramů, tedy asi jeden šálek, černých fazolí denně. Toto množství by mělo pomoci zhubnout v oblasti břicha.
  • Brokolice také obsahuje vysoké množství rozpustné vlákniny. Navíc tělu poskytuje vápník, který též napomáhá ztrátě tuku.
  • Chia semínka jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, která - jak už bylo řečeno - nejen pomáhá při hubnutí, ale také chrání tělo před kolorektálním karcinomem (zhoubný nádor tlustého střeva a konečníku; pozn. red.).

Shrnutí - co důležitého vyplývá z textu:

  • Viscerální tuk, který se hromadí v břiše, zvyšuje riziko zdravotních problémů.
  • Zvýšená konzumace rozpustné vlákniny pomáhá zbavit se vicerálního tuku v těle.
  • Mezi potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny patří například: lněná semínka, černé fazole, batáty, meruňky, pomeranče, růžičková kapusta, avokádo, luštěniny, ovesné vločky.

Zaujal vás článek? Tématu hubnutí a zdravý životní styl se věnujeme pravidelně: