„Lze předpokládat, že i v dalším týdnu se počty nemocných s respiračními onemocněními včetně chřipky budou zvyšovat. Lidé by se měli pokud možno vyhýbat větším uskupením a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla,“ uvedl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva Matyáš Fošum.

Českem se rychle šíří vlna respiračních onemocnění. Počty nemocných za poslední týden vzrostly až o desítky procent a část krajů už překročila hranici epidemie.
Chřipková epidemie a RS viry kosí Česko: Pro koho jsou nebezpečné a co zabírá

Lidem s příznaky doporučuje zůstat doma a omezit kontakt s rizikovými skupinami, jako jsou senioři nebo chronicky nemocní. „Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů,“ dodal.

V Praze podle ministerstva zatím nejde o epidemii, ale zvýšený výskyt akutních respiračních infekcí, v Jihočeském kraji je situace hraniční. „Data naznačují, že epidemie je v tomto kraji zatím lokalizovaná jen ve dvou okresech,“ uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo. Podle údajů SZÚ v současné době cirkuluje virus SARS-CoV-2, chřipka a RS virus.

Kulminující vlna 

Vlna RS viru, který postihuje hlavně malé děti a výrazně zvýšil počet pacientů na dětských odděleních nemocnic, podle mluvčí SZÚ Štěpánky Čechové kulminuje a v příštích týdnech odborníci očekávají pokles. „Epidemie chřipky je zatím založena především na cirkulaci typu A/H3, postupně se přidává typ A/H1. Chřipku typu B evidujeme pouze sporadicky,“ uvedla.

Česko se v době chřipky potýká s nedostatkem léků. Problém je sehnat přípravky s paracetamolem a ibuprofenem. Chybí především dětský sirup Nurofen, Panadol a Ibalgin.
Proč uprostřed chřipkové sezony došla řada léků? Problémy nemá pouze Česko

Očekává se podle ní také vzestup počtu nákaz novým typem koronaviru, která už se projevuje v dalších evropských zemích. „V České republice zatím převažuje varianta omikronu BF.7 a mírně roste počet detekcí variant BQ.1. Klinická praxe ale nehlásí žádné neobvyklé průběhy nemoci u těchto variant,“ dodala.