Lékař na TikToku publikuje krátká zdravotní vzdělávací videa, ale nevyhýbá se ani příspěvkům, v nichž komentuje nejrůznější nesmyslné zdravotní rady. A s těmi se na sociální síti doslova roztrhl pytel.

„Většinou mě moji sledující označí u nějakého příspěvku s dotazem, co si o tom myslím. Je problém, že mraky i pseudoprofesionálních uživatelů TikToku sem dávají absolutní nepravdy nebo polopravdy,“ říká doktor Zhoř.

Sex vlasy nezachrání

O tom, že by orální sex jakkoliv snižoval výpad vlasů, lékař samozřejmě nikdy neslyšel, protože je to další publikovaná hloupost. Zato upozorňuje, že při této sexuální praktice lze například z úst na intimní partie přenést opar, a že se nákaza může šířit i opačným směrem.

Ilustrační foto.
Opary znali už v době bronzové. Rozšířily se líbáním, zjistili vědci

Toto video pana doktora si už na TikToku nepustíte, protože bylo „zabanované“, tedy zakázané a smazané. Nám se ale podařilo ještě před tím pořídit alespoň snímek obrazovky.

Viry nahoře i dole

Pokud jde o opary, ty jsou způsobené herpetickými viry. „Virus herpes se vyskytuje ve dvou formách, jako Herpes virus simplex a Herpes virus zoster,“ vysvětluje v článku na webu benu.cz PharmDr. Matyáš Palan, vedoucí lékárník v BENU Lékárně Praha 5 Zličín.

Onemocnění způsobené virem Herpes simplex se podle něj projevuje nejčastěji na rtech jako Herpes labialis. A tento virus může způsobit i vysoce infekční genitální opar. Nákaza se může kromě pohlavního styku přenášet i infikovaným prstem, a také doktorem Zhořem zmíněným orálním sexem.

Rozkoš s rizikem

A co je ještě dobré o přínosech a rizicích orálního sexu vědět?

„Orální sex má spousty pozitiv v rámci utužování vztahu. Nicméně má také rizika. Asi největší je riziko přenosu pohlavních chorob jako jsou HPV virus, kapavka, syfilis a další,“ vyjmenovává lékař a pokračuje: „V případě aktivity zvané rimming, tedy kontakt úst s řitním otvorem, může dojít k přenosu střevních bakterií, jako jsou Salmonela, Shigella, dále k přenosu žloutenek typu A či B, ale také parazitů, například roupů.“

Orální sex a riziko rakoviny

Podle doktora Zhoře nesmíme zapomínat, že HPV je virus, který zvyšuje rizika změn na děložním čípku, ale také díky němu stoupá riziko rakoviny dutiny ústní. Proto je potřeba při styku s neznámým partnerem použít v případě orálního sexu kondom, či jiný druh bariérové ochrany. Proti HPV viru dnes již také existuje očkování.

V Česku lékaři každý rok diagnostikují asi osm set nových onemocnění rakovinou děložního čípku. Ilustrační foto
Rakovině děložního čípku lze předejít testem. Pro starší ženy ale není zdarma

„Při kontaktu vousů s pubickým ochlupením můžete dostat veš muňku. Speciální druh parazita, který se takřka vymýtil díky holení ohambí. A zajímavostí je, že přenosnost HIV viru, způsobujícího AIDS, je podle některých studií až o 99 procent nižší při oralním sexu než u sexu análního, kdy je v kontaktu penis s konečníkem,“ dodává lékař.