„Kdybyste mohla, dala byste mi trest smrti. Nevěřím v objektivitu tohoto soudu.“ Těmito slovy včera po vynesení rozsudku obvinil bývalý lékař Jaroslav Barták soudkyni libereckého krajského soudu Evu Drahotovou. I přes veškeré snahy obžalovaného a obhájkyně mu totiž soudní senát vyměřil za plánování tří vražd a tří únosů osm let ve vězení s ostrahou. Ty by si měl Barták odpykat poté, co mu skončí dvanáctiletý trest, který dostal za sexuální obtěžování asistentek. Soudkyně se proti jeho výrokům ostře ohradila a dala podnět ke státnímu zástupci, zda se nejedná o pohrdání soudem.

„Soudím tak dlouho, že jsem zvyklá na různé slovní interpretace obžalovaných, ale aby mi někdo říkal, že jsme tady jako v padesátých letech, že už dopředu víme, jak odsoudíme, tak to považuji za znevažování práce soudce,“ vyjádřila se Drahotová. Bartákovi se nelíbilo, že soudní senát zamítl další výslechy svědků a dokazování uzavřel. Na místě se odvolal k Vrchnímu soudu v Praze. „Máme za to, že vina byla jednoznačně a bezpochybně dokázána,“ zaznělo z úst soudkyně během rozsudku.

Jaroslav Barták u soudu. Ilustrační foto.
Kauza Jaroslava Bartáka pokračuje. Měl plánovat z vězení únosy a vraždy lidí

Podle ní byly naplněny požadavky Nejvyššího soudu, který kauzu vrátil zpět před krajský soud v Liberci s tím, aby bylo například prošetřeno, jak se do vězení dostalo nahrávací zařízení v hodinkách, na něž byl pořízen klíčový důkaz. Nahrávka, kterou pořídil Bartákův spoluvězeň Miloš Levko, zachycuje, jak obžalovaný osnuje vraždy. Podle soudního senátu hodinky do vězení pronesla kaplanka, která je Levkovi předala. Drahotová také odmítla hypotézu obhajoby, že by se na pašování hodinek podíleli policisté.

Podle obžaloby Barták plánoval vraždy tří lidí a vydírání dalších tří osob z vězení v roce 2013. Jednou z obětí měl být i generál Andor Šándor, který měl být zavražděn v tlačenici v metru. Další poškození měli být mučeni například vláčením za traktorem a vydíráni. Barták chtěl podle spisu za peníze z vydírání uprchnout helikoptérou do Běloruska. Obžalovaný od počátku svou vinu popírá a kauzu označuje za komplot proti němu. „Levko mě chtěl vydírat, a když viděl, že to nepůjde, dal to policii,“ vyjádřil se už dříve.

Jaroslav Barták u soudu v Liberci.
Případ Jaroslava Bartáka stále pokračuje. Přes soudem vypovídal elitní policista

Poprvé krajský soud uzavřel Bartákovu kauzu v červnu 2016, kdy mu k dosavadnímu dvanáctiletému trestu vyměřil dalších patnáct let. Barták však uspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu. V rámci spletité kauzy přikročil soudní senát i k méně běžným postupům, jako byla přímá konfrontace dvou svědkyň. Před soudem vypovídal také několikrát elitní policista Jan Mareš, kterému byla inkriminovaná nahrávka doručena.