Právě před pár dny se semilským policistům podařilo odhalit dva vynalézavé řidiče společnosti BusLine, kteří si na úkor svého zaměstnavatele přišli na více jak 100 tisíc korun – a jak jinak, než fikaným podvodem. V plánu však měli cifru o několik statisíců větší. Dříve, než se jim to podařilo, past sklapla. O případu se  semilští policisté dozvěděli po  tom, co autobusový dopravce BusLine podal na své dva zaměstnance trestní oznámení včetně všech důležitých podkladů.

O co konkrétně šlo? Vynalézavost dvojice řidičů dopravní společnosti je až neuvěřitelná. V prvopočátku si na smyšlená jména a rodná čísla opatřili čipové karty, které slouží jako „elektronická peněženka“ na jízdu autobusem. Celkem si měli takto vytvořit třiatřicet fiktivních karet.

Druhou, nejpodstatnější částí celého podvodu bylo nabití zmíněných karet elektronického jízdného vysokými částkami, které se šplhaly až k pěti stům tisíc.  Samotné částky však nikdy neuhradili. „V depu použili volný odbavovací strojek, který připojili do sítě a opakovaně dobili jednotlivé čipové karty až na částku zhruba 19 tisíc korun. Aby se nezjistilo dobití těchto karet v systému, což by bylo podmíněno úhradou hotovosti oproti nabitým kartám, použitý strojek rozebrali, zničili a vyhodili do komunálního odpadu ve městě,“ sdělila Vlasta Suchánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství police ČR.
Co následovalo? To už je každému asi jasné. Při odbavování cestujících vždy řidič odepsal jízdné z falešně nabité karty a hotovost si od nic netušícího cestujícího nechal.

„Oba řidiči se střídali na jednom autobusu a stejné lince a čipové karty si mezi sebou předávali. Podařilo se jim takto odbavit stovky cestujících do té doby, než oba zadrželi kriminalisté Územního odboru Semily, kteří se zabývají odhalováním hospodářských deliktů,“ doplnila Vlasta Suchánková a závěrem dodala: „Z celkem dobité částky, která činila přes půl miliónu korun, se jim tak podařilo odčerpat „pouze“ kolem  sto dvaceti tisíc korun. Kriminalistům se podařilo zajistit i čipové karty.  Jeden z řidičů je měl při zadržení u sebe.“

Oba dva podvodníčci se ke své „bokovce“ přiznali. Nyní jim kromě toho, že jsou oba bez práce, hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Jak jeden, tak druhý jsou nyní obviněni z přečinu podvodu spáchaného formou spolupachatelství.

Oba dva řidiči společnosti BusLine si takto přivydělávali od října roku 2011 až do letošního února, kdy je kriminální policie dopadla.