Když lidé v Jablonci minulý týden sledovali dramatické zatčení potetovaného muže v luxusním autě, začalo se hned mluvit o rozkrytí organizované tlupy zločinců. Policie teď konečně uvolnila k případu další informace. Nejednalo se o mezinárodní gang, vraždící maniaky, obchod s drogami ani s „bílým masem“. Šlo „jen“ o nepodařenou vloupačku.

Mezi panelovými domy v ulici Liberecká a Na Vršku na jabloneckém sídlišti skončil ve čtvrtek před desátou ráno v poutech muž. Policisté jej podle svědců vytáhli z auta a spoutali. Šlo o jednu část razie, která probíhala na několika místech v Libereckém kr
Policisté lovili v kraji gang

Dvojice mužů, kteří se znali z výkonu trestu, se domluvila na vykradení bytu. O peníze z odcizených a následně prodaných věcí se měli rozdělit. Zloděj si ale spletl bytovou jednotku a oba muži skončili v rukou policistů. „Na zadržení pachatele z Jablonce se podílela zásahová jednotka,“ potvrdila policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

BYT PLNÝ CENNOSTÍ

Na svůj poslední výstřelek nebudou dva recidivisté, tomu z Jablonecka říkejme Jiří, tomu z Trutnovska Tomáš, vzpomínat vesele. Vlastně to měla být pohoda. Čtyřiatřicetiletý Jiří se od své mladičké známé dozvěděl, že se v jistém domě nachází byt s mnoha cennými věcmi. Majitel byl pryč. Jiří si hned vzpomněl na 29letého Tomáše, kterého potkal ve vězení. To by bylo sousto přímo pro něj. Stačilo jen zvednout telefon. Tomáš, který vězení opustil sotva před pár týdny, zaváhal jen na chviličku.

Budova DPMLJ.
V budově Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce zasahovala policie

Bohatství se ale nacházelo za zamřížovanými okny a bytelnými dveřmi. Proto Jiří obstaral Tomášovi montérky, ochranné brýle a páčidlo a brusku. „V předem domluvený den pak starší z mužů hlídal poblíž domu, mladší z dvojice využil zakoupené vybavení a s pomocí brusky se do bytu vloupal,“ přiblížila policejní mluvčí.

Připravený plán ale nevyšel. Tomáš v bytě nic drahocenného nenašel, a to zkrátka proto, že se s komplicem špatně domluvil a vnikl do jiného bytu. Navíc ho záhy dopadli kriminalisté. Od Tomáše byl k Jiřímu jen krůček. Ale proč na tipaře vyrazila zásahová jednotka z Ústí nad Labem? Inu proto, že nešlo o lecjakého hejska. „V minulosti byl starší z obviněných odsouzen za násilnou trestnou činnost, navíc se intenzivně věnoval bojovým sportům,“ vysvětlila policejní mluvčí.

Neznámý pachatel odložil vyhublé štěně vedle polní cesty, našla jej studentka, ani péče veterináře už neodvrátila její konec. Jde o podezření na trestný čin týrání zvířete.
Podvyživenou fenku kdosi vyhodil za Jabloncem do bláta. Zemřela

A tak zažila ulice Na Vršku v Jablonci další z mnoha excesů, které se tu stávají a o nichž Deník už několikrát informoval. Pravda, zejména kvůli chování bezdomovců a opilců. A nedávno tu hořel velký obchod a sklad vietnamského obchodníka.

VE VAZBĚ NEJSOU

Oba dva muži se k vloupání do špatného bytu doznali, policie je vyšetřuje na svobodě. A to i přes návrh kriminalistů na vazební stíhání obou obviněných, aby nepůsobili na svědky a v trestné činnosti nepokračovali. Soud však vazbu neuvalil. „V případě, že soud muže shledá vinnými, jim hrozí tresty odnětí svobody od jednoho roku do pěti let,“ doplnila mluvčí Vlasta Suchánková.

Ještě letos by měla zmizet současná šedá barva fasády, nahradí ji probarvená břízolitová škrábaná vrstva a štuky na ostěních oken i říms. V létě by měla být otevřena i věž radnice jakožto oblíbený turistický cíl přespolních i místních.
Jablonecká radnice se opět halí do lešení, pozor na dopravní omezení