Odolenovice u Jenišovic na Jablonecku si za místo k „podnikání" vybral pětičlenný drogový gang. 21. října v šest hodin ráno po náročné přípravě spadla klec a policisté bandu zadrželi.

To, že se ve vesnici děje něco neobvyklého, bylo podezřelé i místním. Tolik cizích aut a lidí bylo podezřelé, policisty na stopu zavedli. V objektu si drogově závislí doslova podávali kliku u dveří. Místo sloužilo nejprve jako distribuční, pak dealeři přišli na to, že by mohli drogy vyrábět.

Opatřili si nádoby a chemikálie k výrobě pervitinu a z Polska dovezli potřebné léky. Jenže samotnou výrobu nakonec nerozjeli. Tedy, samotný pervitin vyrobit nestihli, protože zasáhli policisté. Na místě zásahu ale policisté objevili i věci pocházející z jiné majetkové trestné činnosti.

Policisté ve spolupráci s ústeckou zásahovou jednotkou zadrželi v Odolenovicích na Jablonecku jednadvacátého října pětičlenný gang drogových dealerů. Dvěma z nich záhy sdělili obvinění z trestných činů, zbývající trojici ale nic nehrozí. Aspoň prozatím. „Celá trestná činnost se totiž nadále rozkrývá. Obviněni ale zatím nebyli," informoval novináře na včerejší mimořádné tiskové konferenci Miroslav Mikousek, zástupce vedoucího územního odboru policie v Semilech.Vůdce pětičlenného gangu, devětadvacetiletý mladík, skončil ve vazební věznici. To druhý z obviněných, o deset let starší pachatel, je vyšetřován na svobodě. V jeho případě totiž soud neshledal důvody pro uvalení vazby. „Hlavnímu organizátorovi hrozí v případě odsouzení až desetiletý pobyt za mřížemi, druhému obviněnému trest pětiletý," upřesnil. Kriminalisté je obvinili z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a z výroby a držení předmětů k jejich nedovolené výrobě. Vůdce celé skupiny se navíc zpovídá z přechovávání drog.

Mravenčí práce

Zadržení uvedené skupiny pachatelů předcházela několikaměsíční náročná práce. Policisté totiž měli poznatky o muži distribuujícím drogy na pomezí Turnovska a Jablonecka. Rozkrýváním trestné činnosti se proto následně ujali kriminalisté. Zjišťovali, kdo pervitin distribuuje a kdo všechno se kolem pohybuje.

„Po několika měsících se ale muž se zbývajícími komplici pocházejícími z drogového prostředí přestěhoval právě do Odolenovic, kde si pronajali objekt," uvedl včera policista, který se na samotném případu podílel. Jeho totožnost je proto skryta.

Významnou měrou ale pomohli policistům místní obyvatelé. Zdálo se jim totiž podezřelé, že se kolem pronajatého domu najednou pohybuje větší počet cizích aut a neznámých lidí. To si drogově závislí jezdili nakupovat dávky. Ne vždy ale dojeli autem až přímo k domu. Na tiskové konferenci totiž zaznělo, že často zastavili s autem stovky metrů od domu, vyndali z něj jízdní kolo a následně na něm pro drogu zajeli. Chtěli zřejmě působit jako turisté.

Nečekaný budíček

Realizaci, tedy zadržení podezřelé skupiny, naplánovala policie na šestou hodinu ranní. Zásahová jednotka z Ústí nad Labem se razie zúčastnila z důvodu podezření, že by pachatelé mohli mít u sebe nelegálně opatřené střelné zbraně, ale i proto, že byla potřeba zadržet více lidí najednou. Uvnitř objektu zajistila čtyři osoby. Zbývající pátý pachatel se nacházel poblíž. Obavy z výskytu zbraní u zadržených se ale naplnili. Policisté totiž při následné domovní prohlídce jednu zbraň objevili. Kromě toho ale důkladnou prohlídkou všech prostor zajistili nejen samotný pervitin a kompletní varnu k jeho výrobě, ale i marihuanu. A ne zrovna malé množství, podle informací nejmenovaného policisty se jednalo o více jak jeden kilogram sušeného konopí se zvýšeným obsahem THC. Ze zajištěných pěti set kusů léku Cirrus, který se využívá k výrobě pervitinu a v Polsku je volně prodejný, by se navíc dalo vyrobit kolem pětatřiceti gramů drogy.

Na místě zásahu ale policisté objevili i věci pocházející z jiné majetkové trestné činnosti. „Drogy totiž prorůstají i do jiných oblastí. Uživatelé si je obstarávají i v rámci výměnného obchodu, vědí třeba, že psaníčko s drogou dostanou za autorádio," podotkl Ondřej Musil, náměstek ředitele pro Službu kriminální policie a vyšetřování.

Výroba nezačala

Hlavní organizátor celého gangu nejdříve s komplicem drogy kupoval a následně je prodával dál. Netrvalo dlouho a starší z nich zjistil, že by je mohli rovnou vyrábět. Proto si opatřili nádoby a chemikálie k výrobě pervitinu a z Polska dovezli potřebné léky. Jenže samotnou výrobu nakonec nerozjeli. Tedy, samotný pervitin vyrobit nestihli. Policisté totiž zasáhli včas a výrobu jim překazili. „Při domovní prohlídce jsme zajistili i dva kanystry s dvousložkovou směsí, ve kterých měla skupina rozpuštěnou část tablet dovezených z Polska. Měli to připravené na další proces výroby," uvedl zasahující policista.

Vyskytují se všude

O tom, že drogy jsou velkým problém, ví asi každý. Neplatí totiž ani to, že se dají sehnat zejména ve velkých městech, třeba na diskotékách.

„Odhalený případ nám potvrdil, že pachatelé drogovou trestnou činnost nepáchají jen ve velkých aglomeracích, jako je Liberec apod., ale i v menších obcích," řekl novinářům Pavel Folprecht, vedoucí krajského policejního TOXI týmu. Upřesnil rovněž, že od třetího března, kdy tým oficiálně vznikl, mají již devět zajištěných varen pervitinu v souvislosti s velkými případy. Kromě toho mravenčí prací odhalili specialisté na drogy i sedm nelegálních pěstíren konopí. Uvedená čísla ale jistě nebudou konečná. „Již nyní mají kriminalisté rozpracovány další případy, které by rádi realizovali do konce roku," svěřila se mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Tisícovky rostlin

Vedoucí TOXI týmu se zároveň pochlubil dalším úspěchem svých lidí. Informoval o požáru trafostanice, ke kterému došlo patnáctého ledna letošního roku na Českolipsku. V jedné části objektu byla otevřená vrata, za kterými byla velká pěstírna konopí. „Zjistili jsme, že se v ní nachází kolem dvou tisíc osmi set kusů rostlin," přiblížil velký objev. Výrobci by z toho získali kolem dvě stě sedmdesáti kilogramů marihuany. Prodejem tak velkého množství by si vydělali zhruba čtyřiapadesát miliónů korun. Pokud by vše prodali ve velkém, jejich zisk by poklesl zhruba na devatenáct milionů.

Zadržení pachatelů proběhlo dvaadvacátého října v Jesenici u Prahy a v Karlových Varech, tedy den po razii v Odolenovicích. Jednalo se o čtyřiadvacetiletého a o rok staršího muže. Oba původem z Asie. Hrozí jim dvanáct let.