Údajná vražda se měla odehrát 16. června 2009. Koťátková sama porodila v noci v koupelně garsoniéry, kde žila se svým synem a přítelem. Toho zavolala až ve chvíli, když dítě bylo na světě, aby přestřihl pupeční šňůru. Odmítla, aby zavolal záchrannou službu. Novorozence měla udusit, zabalit do ručníku a odložit na pračku, kde jej později našli záchranáři.

Při včerejším líčení vypovídali také příbuzní ženy. Ani matka obžalované nedokázala vysvětlit, proč po porodu nezavolala alespoň ji. „Když se narodilo a neplakalo, musela být v šoku. Já bych se taky bála,“ řekla se slzami v očích.

Podle ní těhotenství její dcera tajila a nikdo o něm nevěděl. „Já jsem se o tom dozvěděla až ten den večer, kdy volal její přítel. Myslela jsem si, že byla krátce těhotná a že potratila,“ tvrdila matka před soudem.

Zvláštní okolnosti provázely už předchozí těhotenství obžalované. Na to, že je těhotná, prý přišla na dovolené a o tři týdny později porodila zdravého chlapečka. Při předchozím jednání soudu v polovině dubna řekla, že o tomto těhotenství věděla asi dva měsíce a byla prý rozhodnuta si před porodem zavolat sanitku a dítě porodit v nemocnici. „Ani sama sobě nedokážu vysvětlit, proč jsem pak reagovala úplně opačně,“ vysvětlovala již dříve u soudu.

Dítě podle ní ale nebylo živé. „Když jsem ho porodila, měla jsem ho v náručí, nehýbalo se, neplakalo ani neotevřelo pusinku, pořád jsem ho sledovala,“ popsala žena osudný den. S novináři během líčení a ni po něm nemluvila a stejně jako její příbuzní se maskovala slunečními brýlemi. Pokud ji soud uzná vinnou z vraždy, hrozí jí vězení na deset až patnáct let. Kvůli technickému problému soud nemohl nechat přehrát některé záznamy založené ve spisu, soudce Petr Neumann proto jednání odročil. Termín dalšího jednání zatím soud nestanovil.

V poslední době jde o druhý podobný případ, který řeší liberecký soud. V březnu odsoudil na 13 a půl roku vězení jednačtyřicetiletou Ivetu Opršalovou z Jablonného v Podještědí. I ona před dvěma lety tajila své těhotenství a novorozenou holčičku krátce po narození udusila.

S využitím ČTK