Divoký měsíc ukončil jednatřicetiletý muž z Jablonecka za mřížemi, kam ho za rozsáhlou majetkovou trestnou činnost poslal Okresní soud v Jablonci.

Od 15. prosince do 6. ledna se výtečník vloupal do pěti objektů na Tanvaldsku. 9. ledna jej policisté zadrželi ve Velkých Hamrech.

Drzost nezná mezí

Policisté mu dávají za vinu několik případů porušování domovní svobody, krádeže a poškození cizí věci.

Zloděj byl v několika případech velice drzý. K prvnímu činu došlo 15. prosince loňského roku v Desné.

„Ráno po šesté hodině využil nepozornosti dvaasedmdesátileté ženy, která v tu dobu v kuchyni snídala, vylezl po dřevníku a poté oknem do pokoje, kde odcizil dřevěnou šperkovnici s bižuterií a stříbrnými i zlatými šperky v patnáct tisíc korun," přiblížila Dagmar Sochorová, mluvčí jablonecké policie.

Nedal si pokoj ani na Nový rok. Ba naopak, první den v roce 2015 „ozdobil" vysokou škodou pro majitele truhlárny ve Velkých Hamrech. Odcizil různé ruční elektrické nářadí například ponornou pilu, čepovou frézku, aku vrtačku a další. V hale prohledal vozidlo Škoda Octavia, do kterého se dostal po rozbití okénka. Na odcizeném eletronářadí majiteli způsobil škodu přesahující částku 114 000 korun.

Drze si počínal i následující den. Před jedním z domů ve Velkých Hamrech odklopil kovovou mříž šachty ke sklepu, pravděpodobně nezajištěné. Vytlačil okno a vnikl do sklepa, kterým prošel až do přízemí objektu. „Ovšem před tím ještě páčidlem, které našel v kotelně, vypáčil dveře na konci schodiště. Poté měl již volný přístup po celém domě," přiblížila Dagmar Sochorová.

Z kuchyně odcizil krabičku cigaret se zapalovačem a z obývacího pokoje mobilní telefon. Další mobilní telefonu ukradl z ložnice, ve které v tu chvíli spal sedmapadesátiletý muž. Celková hodnota odcizených věcí činí 7 640 korun.

Tři vloupačky za jeden den

V úterý 6. ledna obviněný násilím vnikl do dvou rekreačních chat ve Velkých Hamrech. Z jedné, která se nachází v části obce Hamrska, nic neodcizil a její majitelce způsobil škodu na poškození zařízení ve výši 3 100 korun. Druhou chatu také prohledal a také z ní nic neodcizil. Majitelce této chaty nezpůsobil svým jednáním ani žádnou škodu.

Tento den v odpoledních hodinách se stihl obviněný ještě vloupat ve Velkých Hamrech do dalšího domu, ze kterého z prostoru kuchyňské linky odcizil mobilní telefon v hodnotě dvanácti set korun.

Klec spadla 9. ledna po jedné hodině noční, kdy muže zadrželi policisté. Ještě ten den podali na soud žádost o jeho vzetí do vazby, čemuž soud vyhověl.

Obviněný byl mimo jiné skutky již za přečin krádeže v uplynulých třech letech soudem pravomocně odsouzen. „Navíc si již z rukou komisaře v závěru loňského roku převzal dvě usnesení o zahájení trestního stíhání jeho osoby. První z nich 29. listopadu pro přečin krádeže a druhé 22. prosince, a to již komisař zahájil jeho trestní stíhání jako obviněného ze spáchání přečinů výtržnictví a poškození cizí věci a vzhledem k výši způsobené škody i ze zločinu krádeže," doplnila policejní mluvčí

Obviněný je již stíhán vazebně. Za spáchání zmíněných trestných činů mu nyní hrozí trest odnětí svobody až na osm let.