„Kdybychom měli trest smrti, měl by ho za to dostat," konstatoval známý rodiny, ve které se odehrála tragédie. Otec podle všeho před zapnutou webkamerou zabil svou dvanáctiletou dceru. Na druhé straně komunikace přes skype v Arabských Emirátech byla její maminka.

Brutální vražda se stala v sobotu brzo nad ránem. Dívka zemřela s desítkou bodných ran do hrudníku. „Nemůžu to pochopit, proč to udělal. Zvonila jsem na ně chvíli před tím, protože tam Johanka plakala," popsala sousedka a kamarádka matky Anna Doubravová. Otec zavražděné dívky sice otevřel, ale dlouho se bavit nechtěl.

Za deset minut běželi sousedé nahoru znovu, vyburcovala je telefonem sama matka, že se u nich stala tragédie. „Zvonili jsme, bouchali, už neotevřel. Zavolali jsme policii a záchranku," vylíčila dál sousedka. Nechtěli věřit, že by byl něčeho takového schopen. Měli jej za slušného člověka.

Dvanáctiletá Johanka (jak už jsme v pondělním Jabloneckém deníku informovali) byla hudebně nadaná a velmi talentovaná. „Zpívala krásně, byla velmi hodná a vstřícná. Nedělala problémy, spíše naopak," vzpomíná Věra Antonínová, která na základní škole, kam dívka chodila, učí sborový zpěv.

Kamarádi píší vzkazy

Na dvoře před domem hoří svíčky, spolužačky, kamarádky ze sboru píší psaníčka,  nosí dárečky a květiny. Nechápou. Nejsou jediné. Pochopit takový útok nemohou ani dospělí.

Oba rodiče jí podle všech podporovali ve zpěvu i v dalším hudebním vzdělání. Právě kvůli tomu odjela její matka pracovat jako zdravotní sestra na Východ. Tamní ohodnocení je nesrovnatelné. Daní je odloučení od rodiny. To ale muž zřejmě neunesl.

„Ještě před třemi týdny mě prosila o pomoc s ověřeným překladem rodného listu, aby holce mohla zařídit vízum. Měla za ní jet o Vánocích," vysvětlila žena, u které se matka učila anglicky. Spolu čile komunikovaly přes sociální síť. „Chtěla koupit baráček, aby se tolik v bytě netísnili," poznamenala.

Žárlivec, to on byl

„Že žárlil, to víme," řekla sousedka, ale jedním dechem dodala, že k tomu neměl žádný důvod. Mezi partnery byl více než desetiletý věkový rozdíl. „Johanka ale byla její život," dodala k tématu známá.

Rok se snažila zdravotní sestra vycestovat za prací. Musela prokázat i jazykové znalosti, aby mohla získat místo v tamní nemocnici. „Nic jiného v tom není," razantně uvedla Doubravová.

Policie čtyřiašedesátiletého muže už obvinila a své svědomí nyní zpytuje ve vazbě. Za vraždu dítěte může jít do vězení na dvacet let, ale není vyloučen ani výjimečný trest. Vzhledem k dosud zveřejněným skutečnostem bude mít pachatele  pod drobnohledem i psycholog.