Kriminalisté hledají vraha, který blíže neurčeným způsobem násilně usmrtil šedesátiletého muže z libereckých Vratislavic. Spekuluje se, že ho ubodal. Policie tuto informaci ale nepotvrdila. Místní lidé jsou z násilné smrti zděšení.

„Z taktických důvodů se nebudeme vyjadřovat ke způsobu zabití muže, ani k dalším okolnostem v případu," řekla novinářům mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková. Kriminalisté vyšetřovali a zajišťovali stopy na místě činu od odpoledních hodin do dnešních ranních. Podle zpravodajského serveru Liberecká Drbna prohledávali policisté i kontejnery a popelnice.

Nyní se krajští kriminalisté zaměřují na intenzivní pátrání po pachateli tak brutálního činu. V Libereckém kraji jde o první zločin vraždy v letošním roce. V loni vyšetřovala policie na území celého kraje dva případy vraždy ve stádiu pokusu. Jeden z nich se podle informací Deníku odehrál na Českolipsku a druhý na Liberecku. To v sousedním Ústeckém kraji byla statistika horší. Kriminalisté tam v roce 2014 vyšetřovali hned šestnáct vražd. V České republice jich pak dohromady bylo sto šedesát.

Kdo je vrah?

Tragédie se odehrála v panelovém domě v ulici U Sila v Liberci – Vratislavicích nad Nisou. Ve středu odpoledne do jednoho z bytů vyrazili policisté a profesionální hasiči.

„Na tísňovou linku se obrátil muž a uvedl, že se obává o zdravotní stav svého známého. Ten se podle jeho tvrzení léčil s vysokým krevním tlakem. Měl se s ním sejít, jenže muž nereagoval na volání, sms zprávy a ni na zvonek u dveří," upřesnila Suchánková.

Když k bytu dorazili hasiči a policisté, pravděpodobně ještě ani netušili, co je čeká. „Byt jsme otevřeli vchodovými dveřmi za použití speciálního nářadí a dále místo události předali policii," uvedla mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Uvnitř se nacházel šedesátiletý muž bez známek života. Už mu nebylo pomoci. Podle policie vše nasvědčovalo tomu, že ho někdo zavraždil. Původní spekulace, že šlo o vraždu, tak dnes policie oficiálně potvrdila. „Lékař už jen konstatoval smrt," sdělila Deníku mluvčí záchranné služby Lenka Moravcová s tím, že přesnou příčinu smrti určí až nařízená soudní pitva.