„V autech nechávají viditelně cenné věci, výjimkou nejsou notebooky, fotoaparáty, ale i nemalé finanční hotovosti,“ dodala mluvčí. Právě o notebook přišel například turista z Děčína. Auto stálo začátkem ledna na parkovišti v Liberci pod lanovkou v Ještědské ulici a škoda se po řádění zloděje vyšplhala až na čtyřicet tisíc korun. Laptop s příslušenstvím, různé doklady a také autonavigace, to vše si lapka odnesl.

Dokonce tři auta během noci vykradl koncem roku zloděj z Liberce. Svou výpravu zahájil ve Felberově ulici a poté pokračoval přes Valdštejnskou až do ulice Heliovy. Všechny ulice jsou v centru Liberce, prakticky na sebe navazují. „U všech aut rozbil pachatel okénka, kterými se následně dostal do interiéru vozu,“ popsala zlodějův styl mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. Z aut odnesl peníze, navigace, hodinky, či sluneční brýle.

Autonavigace přitahují zloděje i na Jablonecku. „Kromě pěkných autorádií zloděje v posledních dnech lákají především navigace, které jejich majitelé nechávají v autech,“ uvedla jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová. Jen za poslední týden zmizely dvě. Celkem se v kraji loni zloději vloupali do 902 aut. To je o 320 méně, než v roce 2009. Důvod k jásotu to ale úplně není. Zmenšila se totiž objasněnost vloupání. Zatímco v roce 2009 policisté vyřešili 179 vybílených aut, což znamenalo téměř patnácti procentní úspěšnost, v roce 2010 objasnili necelých jedenáct procent vloupání, tedy 97.

Třetinu všech vloupání mají na svědomí zloději v libereckém okrese, konkrétně 316, v závěsu je Česká Lípa z 304, Jablonec nad Nisou z 215 a Semily z 67.
Zloději krádežemi způsobili škodu za 17 milionů a 910 tisíc korun a policisté stále dokola opakují: nenechávejte nic cenného ve vozidle, auto není trezor. Zvýšený počet krádeží se očekává i během tohoto týdne v rámci mládežnické olympiády.