Krajský soud v Liberci podruhé projednával údajnou výrobu a držení smrtícího jedu. Ricin měl podle obžaloby vyrobit Daniel Drábek. Zatímco sám obžalovaný tvrdí, že měl jed připraven pro svou sebevraždu, jeho kamarádi a spoluobžalovaní tvrdí před soudem opak.

Jed chtěl prodat

„Zajímal se o to, jestli by nešlo prodat ricin Rusům nebo mafiánům," zaznělo v úterý před soudem z výpovědi spoluobžalovaného Petra Boudného. Ten se stejně jako minulý týden hlavního líčení nezúčastnil. Jeho výpověď přečetl předseda senátu.

Nic, co by nasvědčovalo tomu, že měl ricin pro svou potřebu, nezaznělo ani ve výpovědi dalšího svědka. Ten naopak ve své výpovědi uvedl, že Daniel Drábek uvažoval o použití smrtícího jedu proti rádiu Svobodná Evropa.

„Přál si, aby jeho oběti trpěly," doplnil svědek ve výpovědi.

Falešná identita

V nejlepším se Daniel Drábek nerozešel se svou bývalou přítelkyní, jejíž výpověď byla v úterý před soudem rovněž čtena. „Nerozešli jsme se úplně v dobrém," potvrdil obžalovaný. Právě proto si myslí, že by žena nemusela vypovídat pravdu.

„Šlo u něho vše do extrému," popsala Drábkova bývalá partnerka. Poté, co se měl Drábek dozvědět o její náklonnosti ke Komunistické straně Čech a Moravy, snažil se prý využít kontaktů, které žena měla.

Drábek měl bývalou partnerku zasvěcovat do svých nekalých činností. Podle její výpovědi, kterou v úterý přečetl předseda senátu, se například chlubil tím, že dokáže vytvořit falešnou identitu, kterou dokáže zanést do databáze Uzbekistánu nebo Norska. Díky tomu měl registrovat fiktivní firmy na neexistující občany. Vzájemným „obchodem" mezi firmami měl získávat DPH, které vlastně nikdy ve skutečnosti nebylo zaplaceno. Alespoň tak si vzpomíná na Daniela Drábka jeho bývalá partnerka.

Možná i z tohoto důvodu se u obžalovaného našlo několik čistopisů cizích pasů.

Na lavici obžalovaných vedle Daniela Drábka opět usedl David Klenovský. Ten měl společně s ním a Petrem Boudným obchodovat s drogami. Obžaloba je viní z toho, že prodali v loňském roce minimálně dva kilogramy marihuany. Podle Boudného chtěl Drábek obchodovat i s pervitinem.

Plánovaná vražda

Předseda senátu zmínil i vraždu Drábka, kterou si sám naplánoval. Z krátké vzdálenosti ho měl střelit bratr Boudného. Drábka však pár dní předtím policie zadržela. K samotnému pokusu vraždy ani nedošlo.

Vinu před soudem všichni svorně odmítají. Klenovský měl marihuanu za několik desítek tisíc dovézt, protože mu údajně kriminalisté, se kterými spolupracoval, nařídili dělat vše, co po něm Drábek chce. Ten naopak odmítl jakýkoliv podíl na obchodu s drogami. Marihuanu měl mít Drábek pro své potřeby. Míchal ji se smetanou a nápojem tišil bolesti.

Drábek odmítá i část obžaloby, která ho viní z toho, že měl svým komplicům vyhrožovat zabitím ricinem.

Další hlavní líčení je nařízeno na středu 28. listopadu.