V pátek kromě svědectví znalců zazněly závěrečné návrhy. Státní zástupkyně soudu navrhla, aby ženu potrestali za vraždu. Jednání poté bylo odročeno na příští čtvrtek. „Rozhodování bude nelehké,“ konstatoval předseda senátu Petr Neumann.

Čin se stal 16. června 2009. Žena tehdy žila ve společné domácnosti s druhem a jejich společným synkem. Porodila v koupelně garsonky. Partnera zavolala, až když dítě bylo na světě. Odmítla však, aby přivolal záchrannou službu. Dítě podle spisu udusila, zabalila do ručníku a odložila na pračku. Tam je později našli záchranáři přivolaní otcem jejího partnera.

Podle znalce Pavela Čepického bylo na jednání ženy poté, co dítě porodila, do jisté míry vidět, že se chová racionálně. Novorozeně neoživovala, čehož by zřejmě jako laik ani nebyla schopná. Porod pro ni byl značná zátěž a dá se jím zdůvodnit to, že se dítěti nesnažila pomoct. „Neshledal jsem ale rozrušení takové, aby se jím dalo vysvětlit zabití,“ prohlásil odborník.

Nezvladatelné vypětí žena po porodu neprožívala ani podle psychologického posudku. Představoval pro ni sice zátěž, ale ne extrémní.

K činu ji mohl vést stres, obavy z následků a reakce okolí. Drobná blondýnka během jednání soudu plakala a vinu na smrti svého dítěte odmítla.

„Nedokázala bych nikomu ublížit. Neudělala jsem to,“ řekla se slzami v očích. O tom, že je těhotná, prý dlouho nevěděla a začala to prý tušit až měsíc nebo dva před tím, než dítě přišlo na svět.

Její obhájce Vladislav Šinták poukázal na to, že neexistuje jediný přímý důkaz, že by se žena skutečně provinila vraždou. Stíhán by podle něj měl být naopak otec mrtvého novorozence.

„Trvám na tom, že mnohem větší díl viny měl ten, kdo tam s ní po celou tu dobu byl, nic neudělal a šel na pivo,“ prohlásil advokát. Otec u soudu nevypovídal a připojil se jako poškozený.

Krajský soud v Liberci loni řešil ještě jeden případ smrti novorozence. Ženu z Jablonného v Podještědí březnu poslal za vraždu do vězení na 13,5 roku.

I ona své těhotenství tajila a novorozenou holčičku krátce po narození udusila.