„Takový případ jsem tu za patnáct let, co mám útulek, ještě neměla,“ potvrdila Dagmar Kubištová, předsedkyně jablonecké Ligy na ochranu zvířat. Že nebude případ jednoduchý, konstatovala už v pátek. Jablonecký deník případ sleduje.

Zbědované zvíře Kubištová našla ležící na dece v pátek ráno před útulkovou bránou, ke které někdo uvázal vodítko. Až večer se podívala do dopisní schránky. S dopisem v ní leželo i CD. Podle fotografií a videa je patrné, v jakých podmínkách zvíře žilo.

„Jde o staršího psa, ráno jsem si myslela, že se ho někdo zbavil,“ uvedla. Nebyl by to totiž první případ. „Když pak během dne volala žena z Hrádku nad Nisou a popsala ho tak láskyplně, nenapadlo mě, že by to mohl pes, který má na hřbetě zaschlé vlastní výkaly,“ pokračuje Kubištová.

Vydat zvíře zpátky majiteli Kubištová odmítá. „Chtěli jsem vše řešit oficiální cestou a zavolat policii. Ale na místě se nám naskytl takový pohled, že racionální myšlení šlo stranou. Zprvu jsme mysleli, že už je pejsek mrtvý,“ píší ti, co psa odvezli do Lučan, mimo jiné v dopise, který má redakce Jabloneckého deníku k dispozici.

Pes na řetězu uvízl v bahně plném výkalů v úzkém prostoru za boudou. Třísl se a sotva stál na nohou. Po vysvobození se okamžitě vrhl na přeloženou vodu a podle informací v dopise měl na ráz vypít celou misku.

„Má zánět močového měchýře, proleženiny a hnisající místa v tříslech a u genitálií,“ popsala nejvážnější problémy psa Kubištová s tím, že na léčbu nasadil veterinář antibiotika. Léčba rozhodně nebude krátkodobá.

Předběžné opatření, jaké může vydat například soud, nemá krajský veterinář k dispozici. Musí se vydat na místo. „Přijala jsem fotodokumentaci a pojedu se na místo v úterý podívat,“ potvrdila MVDr. Zuzana Kudrnáčová.

Následně může potvrdit odebrání na základě zanedbání péče a podezření z týrání zvířete.

Čtěte také: Příběhy zvířat nekončí vždycky vesele a dobře ZDE