Dvaadvacetiletá dívka předložila potvrzení o studiu na Kyjevské duchovní akademii Ukrajinské pravoslavné církve. Odbor zaslal na velvyslanectví ČR na Ukrajině dotaz k pravosti potvrzení o studiu. Odpověď zněla, že se jedná o falzifikát a že žena není a nikdy nebyla studentkou akademie.

Zajímavé na věci je, že žena uvedla školu, která vzdělává pouze muže nikoliv ženy. Cizinecká policie v Liberci se poté začala případem zabývat a zjistila, že dokumenty byly opravdu falšované. Dívka přišla na výslech. „Policistům sdělila, že o potvrzení o studiu požádala svého bratrance, který bydlí na Ukrajině a který vše zařídil. Za potvrzení nic neplatila, pouze za jeho překlad," přiblížila Vladimíra Šrýtrová, mluvčí krajské policie.

Vzhledem k tomu, že žena dále pobývala na Ukrajině, poslali policisté materiál příslušným orgánům k dořešení. Podmínkou bylo, že tato věc musela být zároveň trestná i na Ukrajině.

Ukrajinský soud v listopadu 2015 uznal ženu vinnou ze spáchání uvedeného přečinu a uložil ji pokutu ve výši 850 ukrajinských hřiven. V České republice to znamená okolo 800 korun.