Hodnota nalezených léčiv je podle mluvčí krajské policie Vlasty Suchánkové čtvrt milionu korun. Léky převáželi v batohu dva muži, kteří jsou momentálně ve vazbě.

Policisté jen chtěli zkontrolovat řidičský průkaz a objevili plný batoh prášků. Jak potvrdila mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková, jednalo se o tablety obsahující pseudoefedrin. Tento lék se používá k výrobě pervitinu. Hodnota nalezených prášků tak činila čtvrt miliónu korun. „V případě, že by posloužily k výrobě metamfetaminu, tedy pervitinu, mohli by hypoteticky, při ceně jednoho tisíce korun za gram vytěžit i miliónovou částku," vysvětlila mluvčí.

Počátkem ledna zastavila hlídka policistů z Hodkovic krátce před jedenáctou v noci Škodu Octavii. Za volantem seděl 44letý muž, jako spolujezdec 42letý muž, který byl díky své trestní minulosti dobře znám.

Policisté měli v úmyslu provést běžnou kontrolu, řidič však uvedl, že „papíry" ztratil. Policisté zjistili, že je ani mít nemůže, protože mu je zadrželi jejich pražští kolegové poté, co měl při silniční kontrole pozitivní test na návykové látky. Protože se muž nechoval zrovna standardně, vyzvala jej hlídka také k provedení testu. Ten byl rovněž pozitivní, konkrétně na cannabis.

V průběhu kontroly chtěli policisté vidět i povinnou výbavu auta, přičemž při otevření dveří se na zemi za spolujezdcem nacházel látkový batoh. „Spolujezdec vůbec nereagoval na dotazy policistů, komu batoh patří a záhy ho před jejich zraky vyhodil z auta do sněhu. A věděl proč. Batoh byl plný bílých prášků vyloupaných z blistrů," dodala mluvčí.

Oba muže policisté okamžitě zadrželi a na soud si počkají ve vazbě. „V případě, že je soud uzná vinnými, hrozí jim tresty v rozmezí 2 až 10 let," doplnila Suchánková.