„Jé, to mám ale hodného vnuka, že se za mnou přišel podívat a dokonce vzal s sebou i své kamarády," možná si zrovna tohle říkal invalidní důchodce chvíli předtím, než ho trýznivě a pomalu vnuk se svou partou zavraždil. Podobnou brutální nájemnou vraždu kriminalisté nepamatují.

„Způsob usmrcení byl pro oběť velice trýznivý a nebyla to žádná krátká záležitost," uvedl kriminalista Michal Mazánek.

Invalidnímu důchodci na vozíku pětice mladíků nejdříve svázala ruce a nohy a poté ho uškrtili. Z bytu mu pak ukradli tři sta tisíc korun, které si mezi sebe rozdělili. Obviněným je od 17 do 22 let a všichni jsou z Mladoboleslavska. Pětice vrahů chtěla své stopy zamáznout tak, že tělo mrtvého muže odvezla. Policisté ho našli 21. února zahrabané v listí a větvích na louce mezi lesem a silnicí nedaleko Rychnova u Jablonce nad Nisou. K činu ale došlo už o týden dříve, když na policii volal syn zavražděno, že otce pohřešuje.

Oběť podle Mazánka zmizela kolem poledne po návštěvě pečovatelské služby, která mu přinesla oběd. Když policisté do bytu přijeli, zjistili, že byt nikdo neprohledával. Podle Mazánka se však někdo v bytě snažil zahladit krevní stopy nebo tam byly dva vozíky, bez nichž se invalidní důchodce nemohl pohybovat.

Pachatelům hrozí vysoké tresty kvůli brutalitě útoku a majetkovému motivu vraždy. Jedním z pachatelů je vnuk oběti, který pak své komplice odměnil.

Podle Mazánka jsou v kraji z minulosti známé případy nájemných vražd. „Aby se na vraždě invalidního důchodce a prakticky bezbranného člověka aktivně podílelo pět pachatelů, to si nepamatuji," řekl Mazánek.

Případ otřásl samozřejmě veřejností. „Je to k nevíře, celý život to pipláte, dáte mu všechno, doslova od huby si odtrháváte a co pak? Pak vás pro peníze zamorduje vlastní krev," míní důchodkyně Bohumila Poláková.