Úterní líčení zahájila výpověď současného ředitele KNL Richarda Lukáše, který se jednoznačně postavil na stranu svého předchůdce. „Má výjimečné manažerské vlastnosti,“ sdělil soudnímu senátu Lukáš a připomněl, že se Nečesanému podařilo dvakrát vytáhnout nemocnici z dluhů. „Jsem přesvědčený, že nemocnici nevznikla žádná škoda,“ sdělil po skončení výpovědi současný ředitel. Podle něj KNL dokonce vyvíjela tlak na dodavatele, aby ceny byly co nejnižší. „My ty ceny tlačily dolů také díky tomu, že ředitel Nečesaný z tohoto prostředí přišel a znal jejich možnosti,“ dodal Lukáš.

Krajský soud v Liberci pokračoval 18. ledna v projednávání korupční kauzy, v níž je obžalovaný bývalý ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný (na snímku), jeho manželka Šárka a ze zástupců zdravotních firem je mezi obžalovanými Tomáš Macháček z M
FOTO: Soud s Luďkem Nečesaným pokračuje

ROZHODOVALI PRIMÁŘI

Kromě současného ředitele vystoupil také primář ortopedie Jiří Kratochvíl nebo přednosta kardiocentra Rostislav Polášek. „Měli jsme volnou ruku při výběru materiálu, pokud byla volba ekonomicky únosná,“ vysvětlil Polášek s tím, že v porovnání s kolegy z jiných nemocnic byla volnost libereckých lékařů při volbě výrobků mnohem větší. Také Lukáš sdělil, že o výrobcích, které se použijí, rozhodují primáři a schvaluje je ekonomické oddělení.

Krajský soud v Liberci začal 15. ledna projednávat korupční kauzu, v níž je obžalován bývalý ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný (vpravo) a jeho manželka Šárka (vlevo).
Začal soud s Luďkem Nečesaným. Bývalý ředitel KNL bral údajně úplatky

Společně s Nečesaným je obžalována také jeho manželka z legalizace výnosu z trestné činnosti a zástupce jedné ze zdravotnických firem, Tomáš Macháček, který se měl dopustit podplácení. Podle státního zástupce Lukáše Otipky měl Nečesaný přijmout úplatky v celkové výši 23 milionů korun za to, že zdravotní firmy zvýhodňoval v obchodním styku. Nečesaný od počátku obvinění odmítá. Bývalému řediteli hrozí až dvanáctiletý trest.

ČTYŘI FIRMY

Trestné činnosti se měl Nečesaný dopouštět v letech 2007 až 2010. Podle státního zástupce měly Nečesaného uplácet čtyři zdravotní firmy. Před soudem však stojí za podplácení pouze zástupce jedné z nich. „Dvě z těchto firem jsou tak velké a mají tak složitou organizační strukturu, že se policii nepodařilo zjistit, která z konkrétních osob dojednávala spolupráci,“ vysvětlil Otipka. V případě poslední firmy spáchala podle něj osoba, již byly všechny účetní materiály předány, sebevraždu a dokumenty se již nepodařilo zajistit.

Luděk Nečesaný
Soud s Nečesaným začne v lednu. Obviněná je i jeho manželka