Elemír Dirda, David Dirda, Peter Dirda a Peter Kaleja odešli od soudu s tresty od 9 do 5,5 let. Soudní senát obžalovaným mužům uložil téměř stejně vysoké tresty jako navrhoval žalobce. Soudkyně Eva Drahotová to odůvodnila nezvyklou brutalitou útoku.

ZLOMENINY, OTŘES MOZKU, VYRAŽENÉ ZUBY

„Nestačily jim ruce, museli použít i nohy, a to i když leželi na zemi. A takto zaútočit na ženu, to přesahuje míru vysoké škodlivosti,“ vysvětlila Drahotová. Soudkyně také odmítla, že by útok vyprovokoval sám partnerský pár a přečetla dlouhý výčet jejich zranění, kde nechyběly četné zlomeniny v obličeji včetně nosu nebo čelistí, hematomy, vyražené zuby, otřes mozku. U ženy se podle odborných znalců rozvinula posttraumatická stresová porucha. „Myslím, že nás chtěli zabít. Na těle jsem neměla jedinou modřinu, všechny kopance šly na hlavu,“ vypověděla už dříve svědkyně.

Liberecký okresní a krajský soud. Ilustrační foto.
Soud řeší brutální napadení v baru Hong Kong. Odehrálo se před dvěma lety

ODSKOČILA SI PRO COLU

K incidentu, který mohl podle žalobce i soudkyně skončit mnohem hůř, došlo podle spisu v únoru 2014. Poškozená vypověděla, že si odskočila pro colu do baru Hong-Kong, kde ji měl Peter Dirda oslovit perverzní poznámkou. Vrátila se proto i se svým partnerem a po slovní rozepři po nich jeden z obžalovaných měl hodit sklenici. Vzápětí se podle soudkyně strhla rvačka, při které začali napadeného muže mlátit do hlavy kovovou barovou stoličkou nebo jej kopali do hlavy. Podobným způsobem zacházeli podle spisu i s jeho partnerkou, kterou několikrát udeřili pěstí do obličeje a také ji kopali do hlavy. Podle soudkyně nechybělo mnoho a mohl se řešit další „mačetový útok“.

Pětice Romů vyzbrojená mačetami a obušky v minulosti vtrhla do baru Pivní pomoc v Novém Boru. Po jejich několikaminutovém řádění zůstali na zemi ležet tři zranění muži.
Mačetový útok v Novém Boru byl pokusem o vraždu, potvrdil Nejvyšší soud

Všichni čtyři muži se na místě odvolali.