24letého mladíka obžaloba viní z usmrcení z nedbalosti, za které by mohl jít do vězení až na šest let. Bývalý zaměstnanec libereckého bazénu svou vinu odmítá.

Při středečním líčení obžalovaný odmítl vypovídat s tím, že už se k tragické události vyjadřoval dvakrát. Jeho dřívější výpověď tak přečetla soudkyně. „Nejsem si vědom pochybení. Celou dobu jsem na řeku koukal, střídal jsem i úhly pohledu,“ vyjádřil se plavčík. Jak dále zaznělo, jediným incidentem bylo podle něj házení míčem. Chlapců, kteří měli odtrhnout síť chránící potrubí, si nevšiml.

Lidé zapalují svíčky před libereckým bazénem.
Ze smrti chlapce v bazénu obvinila policie plavčíka

„V řece si často hrají skupinky dětí a dovádí tam,“ poukázal. „Pak ale začal jeden pán vytahovat z vody kachličky. Ukázalo se, že je poškozená zeď i mříž. Nechali jsme proto atrakci uzavřít,“ pokračoval. Podle něj na inkriminované místo není dobrý výhled. „Otvor jsem viděl jako flek. Mřížka je asi 30 centimetrů ode dna a bylo to ode mě asi šest metrů daleko,“ upřesnil.

Podle žalobce se však svým pracovním povinnostem nevěnoval, jak měl. „Nedostatečně sledoval jednání návštěvníků bazénů, což bylo v rozporu s jeho pracovní smlouvou,“ vysvětlil státní zástupce Bedřich Skalický. Podle obhájce Jiřího Douska ale ze znaleckých posudků vyplývá, že po opravách z roku 2016 nebyla mřížka dostatečně zajištěná, a že nebyl obžalovaný kvalifikován na to, aby byl na stanovišti sám.

Do kostela v Ruprechticích dorazilo více než sto lidí. Konal se zde pohřeb mladého chlapce, který se nedávno utopil v libereckém bazénu.
Liberec se loučil s Adamem, který se utopil v libereckém bazénu

U soudu také vypovídal policista, který byl ten den přivolán k pohřešovanému chlapci. „Na místě jsem se dozvěděl, že si kluci hráli na schovávanou, a že ho od té doby nemohou najít. Nejprve jsme prohledali vnitřní část bazénu, pak saunu, šatny a další prostory. Pak jsme šli prohlédnout venkovní část,“ sdělil policista s tím, že se také zjistilo, že má chlapec v šatní skříňce věci.

„Pak nám plavčíci řekli, že je povolená mřížka v divoké řece, ale že je tam jen malý otvor,“ popsal další vývoj událostí. Když ani venku chlapce nenašli, vrátili se k divoké řece. „Poslal jsem tam jednoho plavčíka. Říkal, že tam vidí něco bílého. Když jsem se tam potopil sám, uviděl jsem nohy. Vytrhl jsem mříž, ale nedosáhl jsem na něj,“ vysvětlil svědek.

Liberecký bazén.
Chlapec zemřel v libereckém bazénu. Tělo našli v odtokovém potrubí

K tragédii došlo 3. září 2016, den před plánovanou odstávkou bazénu. Kolem deváté hodiny večer nahlásil chlapcův otec, že syn odešel na bazén a dosud se nevrátil. Po rozsáhlé pátrací akci bylo chlapcovo tělo nalezeno v odtokové rouře tzv. divoké řeky. Následná pitva ukázala, že zemřel udušením

Vyšetřování události trvalo řadu měsíců, policie čekala na vyjádření odborných znalců. Plavčík byl obviněn loni v červnu. Provozovatel bazénu obviněný nebyl, stejně jako chlapcovi kamarádi, s nimiž tam přišel, a kteří měli odejít bez toho, aniž by někomu oznámili, že se něco stalo. Policie zpočátku je prošetřovala pro podezření z neposkytnutí pomoci.

Tragédie v libereckém bazénu.
Kdo může za smrt mladého chlapce, který v sobotu zemřel v libereckém bazénu?

Pozůstalí zesnulého chlapce se připojili k soudnímu řízení a požadují po obžalovaném dohromady 3,5 milionů korun.