Je středa odpoledne. U obecního úřadu v Kunraticích u Cvikova se schází dvacítka lidí, kteří si dali jasný cíl. Na vlastní pěst pátrají po místním dvaadvacetiletém Danielu Bočákovi, který je mezi všemi oblíbený hlavně svým humorem a ochotou pomáhat druhým. Od pondělního rána je nezvěstný. Nikomu se neozval, mobil má vypnutý.

„Zmizel v noci oknem v prvním patře, pokoj měl zamčený a okno bylo otevřené dokořán. Je to všem divný, nevzal si ani boty," říká kamarádka Katka, která celou pátrací akci v Kunraticích organizuje. Kamarádi a především rodina od pondělí prožívají pocit beznaděje a strachu.

Podle informací policie měl být Daniel naposledy spatřen v baru Koruna na sídlišti Sever v České Lípě, kde podle servírky pobýval kolem půlnoci z 19. na 20. září. „Je to blbost, nešel by bez bot do baru. A i kdyby měl boty, do českolipských barů nejezdil. Je to opravdu celé divné," tvrdí kamarádka Katka.

Na místo pátrání doráží i bratr zmizelého Daniela, Tomáš. Ihned nabízí možnost jet se podívat k bydlišti, odkud Daniel zmizel. Po příjezdu k domu Tomáš ukazuje okno z Danielova pokoje. Už od pohledu je nepravděpodobné, že by Daniel z okna vyskočil, nebo že by pro Daniela snad někdo do pokoje vlezl.

Boj o lásku

Celému zmizení však předchází šarvátka mezi zmizelým Danielem a jiným místním klukem. Jak už to mezi muži bývá, rvačku způsobila náklonnost obou k jedné ženě. „V sobotu se popral kvůli holce. Pral se poprvé, dokonce kvůli tomu i brečel, ten druhý kluk skončil v nemocnici s šitím hlavy. Měli ho pustit ten den, co se brácha ztratil, ale tvrdí nám, že s tím zmizením nemá nic společného," vypráví bratr Tomáš.

Stopy končí v poli

Zajímáme se, co po oznámení dělala policie. Dozvídáme se, že na místo dorazili psovodi, prohledali dům a okolí. Policejní pes zachytil stopu zmizelého, která vedla k louce nad domem, odkud mladík pravděpodobně utekl. Stopa končí na poli, kde jsou však značné stopy od vozidla. Hlavou se honí myšlenka, že tady pohřešovaného Daniela někdo mohl do auta naložit, nebo se s někým domluvil, aby ho tady onu noc vyzvedl.

„Stop jsem si do dneška nevšiml, je to dost možné, že sem pro něho někdo přijel, ale jede se sem dost obtížně. Nevím s kým by se dohodl," říká bratr.

Policie se podle něj také snažila mladíka vyhledat pomocí mobilního telefonu. Ten byl lokalizován naposledy v pondělí odpoledne v okolí Cvikovského rybníku. Podle rodiny nic nenasvědčuje tomu, že by bratr měl v úmyslu utéci.

„V neděli kolem desáté večer jsme si spolu dávali pivo, říkal, že půjde brzy spát, že na půl pátou ráno vstává do práce. Dokonce chtěl od mamky udělat svačinu," popisuje bratr Tomáš.

Tímto oknem zmizel ze svého domova v Kunraticích dvaadvacetiletý Daniel. Od pondělí po něm pátrá rodina i policie.Zdroj: DeníkTo, že Daniel není doma, zjistili jeho rodiče právě v pondělí kolem půl páté ráno, když ho přišli vzbudit. „Pokoj byl zamčený, klepali a volali na něho, nikdo se neozýval," vypráví bratr. Potom se rodiče rozhodli jít podívat ven, okno z Daniela pokoje bylo otevřené dokořán. Ihned přinesli žebřík a vylezli se do pokoje podívat.

„Na posteli měl udělanou smyčku z kabelu, ale nechal ji tam, nikde nebyl žádný vzkaz," upřesňuje bratr. Kamarádi mají také strach kvůli jeho zranění. „Při té sobotní šarvátce dostal dost ran do obličeje, bolelo ho to a chladil si to," říká kamarádka Katka. Po krátkém pátrání v okolí domu mladíka zahlédneme na protější louce policejní psovody.

Všichni jsou rádi, že policie dál po Danielovi pátrá. Přemýšlí nad všemi možnými scénáři, v hlavě se jim honí i ty nejhorší. Pomalu se stmívá, ale ještě vyrážíme k rybníku ve Cvikově, kde byl lokalizován Danielův mobil.

Nanuk jako důkaz

„Hele," vykřikne cestou k autům náhle Danielův bratr Tomáš a shýbá se k zemi. „Tohle je ten nanuk, kterým si brácha chladil obličej," říká a z trávy vytahuje rozteklý ovocný nanuk v průhledném sáčku. Je to zřejmě důkaz, že tudy Daniel opravdu šel.

Nakonec i přesto odjíždíme směr cvikovský rybník. V průběhu cesty Danielovu kamarádku Katku neustále kontaktují myslivci a lesáci. „Jsou neuvěřitelní, není jim život Dana lhostejný a přidali se k pátrání. Dokonce s sebou mají i lovecké psy a udělali rojnici z druhé strany než my," popisuje kamarádka hledaného Daniela.

Do pátrání se zapojili také lidé z vesnice a starosta Kunratic, který do místního rozhlasu vysvětluje situaci a popisuje hledaného mladíka a vyzývá lidi, aby se k pátrání připojili.

Ani policie nic nevzdává. „Intenzivně policie po tomto mladíkovi pátrá. Máme operativní poznatky, ale zatím je nechceme zveřejňovat," uvádí Dagmar Sochorová, tisková mluvčí policie.

Po chvíli hledání kolem cvikovského rybníka tma začíná houstnout. Pátrání pro dnešek končí.

Bratr Tomáš i se svou přítelkyní a Danielovou kamarádkou Katkou však dnes, zítra a do té doby, než Daniela nenajdou, budou pátrat dál.