Muže při útoku na majitele obchodu v Rychnově zpacifikovali až policisté vycvičení proti aktivním střelcům v rámci školení a cvičení AMOK.
Třiatřicetiletý agresor přitom již několik dní před tím ještě s komplicem napadl o deset let staršího muže na autobusové zastávce. Také v Rychnově.

ZLOMENÁ ČELIST

„Šel jsem kus od zastávky, slyšel jsem, jak po něm chtějí cigaretu. Oba byli pěkně pod parou. Staršího znám, opíjí se a dělá problémy pořád. Raději se mu vyhnout," popsal pětačtyřicetiletý muž z Rychnova. Podle slov jeho kamaráda šlo jen o to, kdy se stane něco opravdu ošklivého. „A vidíte, už lidi napadá brutálně, na prodavače vytáhne i nůž."

Napadený byl v osudný den na konci února osloven dvěma opilými mladíky na autobusové zastávce. Nechtěl se zapojovat do diskuse a předejít konfliktu. Mladíci mu řekli, ať jim dá cigaretu, na což nereagoval. To popudilo oba recidivisty a starší z nich začal do muže bušit pěstmi. Oba muži, kteří za sebou mají kriminální minulost, zlomili muži čelist.

TEROR

Jeden ze zmíněných agresorů tyranizuje především centrum městečka, minulý týden ale strunu přetáhl.

Ve středu odpoledne se do prodejny potravin a nápojů na náměstí dožadoval vstupu již popsaný muž. Prodejna byla před zavřením, na což muže upozornil pracovník obchodu. Opilý muž se přesto dožadoval vstupu. „Jednal velmi agresivně. Vytáhl otevírací nůž a se slovy, že prodejce zabije, začal naznačovat, že jej bodne do břicha," popsal Vojtěch Robovský, mluvčí krajské policie.

Z obavy o život prodejce před agresorem ustoupil dovnitř obchodu, podařilo se mu zamknout a zajistit dveře. To však rozlítilo šílence ještě mnohem více. „Co vím, choval se opravdu jak blázen. Sprostě vyřvával na celé náměstí, pak vletěl do dveří," popsal svědek incidentu. „Nožem a pěstí rozbil skleněnou výplň dveří prodejny, přičemž se poranil o střepy. Dovnitř se mu dostat nepodařilo, neboť na místo dorazili policisté," doplnil Vojtěch Robovský.

AMOK

Muž narazil na ostřílené policisty speciálně vycvičené na operace proti aktivním střelcům, tzv. AMOK. Přes to, že muž neměl střelnou zbraň, jednalo se o pachatele, jehož jednání bylo velmi nebezpečné a v dané situaci bezprostředně ohrožující zdraví a život člověka.

Policisté AMOKové hlídky předvedli naprosto profesionální eliminaci nebezpečného pachatele. Za použití donucovacích prostředků zamezili agresorovi v dalších možných útocích na majetek osob a ukončili jeho ohrožování lidí v okolí. „Zákrok policistů byl proveden tak bravurně, že nikdo nebyl zraněn," doplnil policejní mluvčí.

U třiatřicetiletého recidivisty policisté provedli orientační dechovou zkoušku ke zjištění přítomnosti alkoholu v dechu, kdy přístroj vykázal hodnotu téměř 1,5 promile. Okamžitě po ošetření drobného ranění, které si agresor způsobil sám při poškození skla dveří, byl umístěn do policejní cely.

Kriminalisté muže obvinili z trestných činů výtržnictví, ublížení na zdraví, poškozování cizí věci a nebezpečného vyhrožování se zbraní, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců až na tři léta. Souběžně kriminalisté podali podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby.