"Musíme urychleně stavět náhradní kapacity, toto je absolutní úkol," uvedl Babiš. Armáda a Ústřední krizový štáb by s tím podle něho měly začít už o víkendu. Personální zabezpečení dostali na starost ředitelé nemocnic. "Mají propozice, co mají dělat," uvedl premiér.

Pacient s covidem. Ilustrační foto
Kapacity nemocnic v době koronaviru: Kolik volných lůžek zbývá v krajích?

S šéfem Ústředního krizového štábu, vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) dnes premiér hovořil o tom, že náhradní prostory se připravují, bude ale třeba oslovit "další struktury". Na výběru míst štáb spolupracuje s kraji.

Linet musí lůžka nejprve vyrobit

Začít stavět náhradní kapacity bude podle Babiše nejlépe už tento víkend. "Nemáme čas, prognóza není dobrá, čísla jsou katastrofální a skutečně to velice, velice spěchá," konstatoval. K nákupu nových lůžek uvedl, že ve státních hmotných rezervách jsou, ale zřejmě nebudou stačit.

Podle ředitele Linetu Tomáše Koláře musí společnost lůžka teprve vyrobit, většinu v Želevčicích na Kladensku a možná využije i výrobní kapacity v Německu. Lůžka by měla být dodána v listopadu, řekl Kolář ČTK. 

Zásoby jsou dostatečné

Zásoby ochranných pomůcek jsou podle Babiše dostatečné, pokud některým nemocnicím chybí, mají oslovit Ústřední krizový štáb.

I když má stát ústní přísliby případné pomoci od sousedních zemí, pokud by nemocných bylo příliš mnoho, vláda podle Babiše dělá vše pro to, aby si Česko vystačilo samo. "Všude nákaza stoupá, my máme ústní přísliby. Nespoléháme se na to a děláme vše, abychom to zvládli doma," uvedl.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Situace je vážná. Prezident České lékařské komory povolává lékaře ze zahraničí

V Česku ve středu přibylo 9544 prokázaných případů nemoci covid-19, nejvíc za jediný den od začátku epidemie. Dosavadní maximum z pátku bylo o 927 nižší. V nemocnicích je 2678 pacientů s koronavirem.

V sobotu by měla začít výstavba lůžkových kapacit v areálu pražského výstaviště Letňany. Lůžek bude 500, výstavbu zajistí armáda, sdělil dnes ČTK vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) Jan Hamáček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes před odletem na summit v Bruselu novinářům řekl, že náhradní kapacity mimo nemocnice je kvůli nepříznivé prognóze vývoje epidemie koronaviru nutné začít budovat už o víkendu.

"V sobotu by měla začít výstavba kapacit v areálu výstaviště Letňany. Kapacita 500 lůžek, výstavbu bude zajišťovat armáda," sdělil ČTK Hamáček. Babiš předtím řekl, že budování náhradních kapacit je prvořadým úkolem. Postarají se o to ÚKŠ a armáda, personální zabezpečení pak bude na ředitelích nemocnic.