Pondělí bude ještě na mnoha místech slunečné, během úterý začne přes naše území od severozápadu přecházet frontální systém, jenž s sebou přinese velkou oblačnost a občasné sněžení, které bude v polohách pod 400 m přechodně přecházet v déšť se sněhem nebo déšť. Na horách v Čechách může za úterý napadnout až 15 cm nového sněhu.

Ranní teploty se budou většinou pohybovat v intervalu od -6 až -12 °C, při protrhané oblačnosti ale klesnou i na hodnoty kolem -16 °C.

Na Šumavě dnes nad ránem klesly teploty k minus 25 stupňům Celsia. Nejnižší hodnotu meteorologové naměřili na stanici Perla u Kvildy na Prachaticku, kde bylo minus 25,9 stupně. Jde zatím o nejsilnější mráz současné zimy. ČTK to řekl Josef Slavík z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Silné mrazy přijdou i v úterý

Podobnou hodnotu jako na Kvildě zaznamenala dnes další šumavská stanice na Rokytské slati, kde bylo minus 25,3 stupně Celsia. Výrazně mrzlo také v Novohradských horách. V Pohoří na Šumavě na Českokrumlovsku dnes teploměr ukázal minus 24,9 stupně Celsia.

"V nižších polohách už takové hodnoty nebyly. Ale v celém kraji bylo všude minimálně minus pět stupňů Celsia," řekl Savík. Dodal, že silné mrazy mohou být i v úterý. "Pokud bude při východu slunce jasno, dají se očekávat podobné a někde i nižší teploty než dnes," uvedl.

Antigenní testy v Plzni
Počet případů koronaviru v Česku klesl na 4283. Snížilo se i reprodukční číslo

Česko navíc v úterý a ve středu čeká další sněžení. Už během večera a noci na středu dorazí studená fronta, která přinese sněžení do všech nadmořských výšek.

 Nejčastěji napadne od 2 do 8 centimetrů nového sněhu.  Pozor si tak budou muset dávat znovu zejména řidiči, vytvářet se totiž mohou zmrazky, náledí a při mrznoucích srážkách i ledovka.

V úterý a ve středu bude navíc silně foukat a tvořit se tak místy mohou i sněhové jazyky. Od 25. ledna by pak průměr nejnižších nočních teplot měl být zhruba minus čtyři stupně, průměr nejvyšších denních teplot pak plus dva stupně.