Vladimir Putin není po roce agrese připraven na mír, naopak chce pokračovat ve válce. To jsou včerejší slova generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga na setkání lídrů Bukurešťské devítky ve Varšavě. Stejně jako americký prezident Joe Biden zdůraznil, že podpora Ukrajiny musí být nadále masivní.

„Nemůžeme dovolit, aby si Rusko ukrajovalo z evropské bezpečnosti. Budeme bránit každý centimetr území našich členů,“ ujistil Stoltenberg.

Český premiér Petr Fiala.
Žádný akční plán proti dezinformacím nepotřebujeme, řekl premiér Fiala

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE

Odhodlání Západu zastavit agresora neutuchá a jeho jednota zatím není narušena. Přesto existují obavy. Putin oznámil, že pozastavuje ruskou účast v mezinárodní dohodě Nový START o omezení jadrných zbraní. Čerstvé statistické údaje říkají, že ruská ekonomika neklesá přímo úměrně přijatým tvrdým sankcím. Loni spadla podle Mezinárodního měnového fondu o pouhá o 2,2 procenta. Letos se očekává růst HDP Ruska o 0,3 procenta.

Zdroj: Deník

Putinovu válku podporuje šedesát procent Rusů, dvacet má neutrální postoj a pouhá pětina je proti. „Je nemožné porazit Rusko na bojišti, takže západní státy provádějí stále agresivnější informační útoky. Neustále lžou, nepřestávají útočit na naši kulturu, na ruskou pravoslavnou církev,“ pravil Putin v úterním projevu k zákonodárcůma veřejnosti.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.