Češi jsou poměrně spokojení s krizovým řízením krajů během pandemie koronaviru. Vyplývá to z průběžných zjištění v rámci ankety „Jak se žije v našem kraji“, kterou připravil Deník u příležitosti blížících se podzimních regionálních voleb.

O oblast Dřevařská, Staňkova a Botanická se v pondělí rozšířilo rezidentní parkování v Brně.
Unikátní dotazník Deníku: Čechům vadí bezdomovectví i placené parkování

Za informování občanů a zvládnutí situace s covidem si hejtmani vysloužili nejčastěji dvojky a trojky. Průměrná známka byla dvě minus. Jedniček padlo víc než čtyřek nebo pětek.

Kde to nejvíc skřípalo

KoronavirusZdroj: DeníkBěhem koronakrize byli s krajským vedením nejspokojenější obyvatelé Liberecka, Pardubicka a pak v jižních Čechách. Naopak největší podíl nedostatečných si vysloužili představitelé Moravskoslezského a Středočeského kraje. A také pražští politici.

Výsledky průzkumu ukázaly i sílu vzájemné solidarity. Více než čtvrtina dotazovaných podle svých slov pomáhala seniorům během koronakrize s nákupy. Čtyři procenta respondentů pak uvedla, že jim samotným někdo pomáhal.

Celkem spokojení Češi

Navzdory aktuálním těžkostem zůstávají Češi optimisty. Jen pětina lidí uvedla, že se podle nich v posledních letech změnil život v kraji k horšímu.

A třeba s péčí v nemocnicích je nespokojena také zhruba jen pětina respondentů. „Pokud si na něco stěžují, tak nejčastěji se jedná o dlouhé čekací lhůty na ošetření,“ říká vedoucí datové redakce Aleš Vojíř.

Tady dávají lišky dobrou noc. Ilustrační foto.
Okresní „zapadákovy“ terčem kritiky. Lidé si stěžují na děsivé dopravní spojení

Dotazník pokrývající všechny stránky života v krajích dosud vyplnilo více než 6,5 tisíce čtenářů. Pokud se k nim chcete připojit i vy, máte poslední možnost během dnešního dne.

Na začátku října si lidé v krajích zvolí nová zastupitelstva. Deník se proto rozhodl zjistit, s čím jsou obyvatelé jednotlivých krajů spokojení, co je naopak trápí a jak hodnotí čtyřletou vládu svých zastupitelů.